Pojdi na glavno vsebino

Kam letijo orli?/Dove volano le aquile?

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper
Vodja projekta: Selma Širca (selma.sirca [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Muzej v šoli: ali kako lahko približamo muzejske zbirke mladim, kako se lahko učimo v muzeju na zabaven način in hkrati ozaveščamo o pomenu ohranjanja naravne, zgodovinske in kulturne dediščine in spodbujamo trajnostno ravnanje.

Projekt je organizirana dejavnost, ki, ki preko muzejske dejavnosti spodbuja neformalno učenje. Sodelujoči učenci/dijaki uresničujejo svoje ideje v kontekstu vključenosti in raznolikosti. Glavni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za muzeje, za njihovo dejavnost in uporabnost znanja, ki ga tako učenje nudi. 

Živali nas tako lahko naučijo, kako sprejemati raznolikost in kako se vključiti v naš svet. S projektom želimo izboljšati medsebojno sporazumevanje, razvijati odgovornost do sočloveka, krepiti medgeneracijsko spoznavanje in učvrstiti povezovanje med posamezniki. Pomembno je tudi spoznanje, da je muzej prostor, ki spodbuja radovednost in ustvarjalnost.

V projektu lahko sodelujete na dva načina: na daljavo, tako da dejavnosti izpeljete v svojem zavodu v terminu, ki ga določite sami, mi vam pa pri tem pomagamo. Po izvedbi nam, prosim, pošljite poročilo o projektu. Zaželene so fotografije in realizirani projekti/izdelki. Predlagamo, da med izvajanjem aktivnosti poleg učencev/dijakov pritegnete tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca...). 

Lahko pa se udeležite zaključnega srečanja na Gimnaziji Gian Rinaldo Carli v torek, 18. maja 2021, ko bomo praznovali Svetovni dan muzejev. Za udeležence bomo pripravili naravoslovne in ustvarjalne delavnice. Udeležence prosimo, da nam do srečanja obvezno pošljejo izpolnjeno prijavnico, da lahko za posamezno skupino pravočasno pripravimo pripomočke za delavnice.  Izdelki, ki bodo nastali v projektu bodo razstavljeni v Protokolarni dvorani Svetega Frančiška v Kopru. Prireditev na šoli bo potekala predvidoma med 9:00 in 14:00 uro. Udeležencem zaključne prireditve bomo naknadno poslali natančnejši program. 

 

Za sodelovanje v projektu nam prosim pošljite na e-naslov roccoantonio@gmail.com. Za več informacij smo vam seveda na voljo na istem e-naslovu.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...