Pojdi na glavno vsebino

Gorniški tabor v Vratih

Teme: Kultura miru in nenasilja, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Okolje, Solidarnost, Šport in športne vrednote, Zmanjšanje tveganj pri nesrečah
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Vodja projekta: Marjeta Dobida Verdnik (meta_dobida [afna] yahoo.com)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva (bodoči gorski reševalci in gorniki), omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa povezovanje z drugimi šolami ob skupni dejavnosti, razvijanje družabnosti, tolerantnosti in drugih socialnih veščin ob skupnem delu..

Gorniški tabor ima na  naši šoli že bogato tradicijo. Septembra 2020 bomo organizirali že 26. Udeleženci tabora bodo učenci 8. razreda naše šole, vabimo pa tudi učence 7.,8. in 9. razredov drugih UNESCO šol in njihove mentorje.

Tabor bo potekal v živo in sicer 5 nepozabnih dni v Triglavskem narodnem parku, kjer si bomo naš Triglav ogledali z različnih zornih kotov. Udeleženci bodo tudi tokrat spoznali veščine gorništva, oblikovali pozitiven odnos do narave, premagovali napore na planinskih izletih po Julijskih Alpah (Bivak 4, Luknja, Vrtaška Planina,..), uresničevali načela sodelovanja, sožitja in spoštovanja različnih navad in kultur, se družili in sklepali nove prijateljske vezi.

Glavna dejavnost tabora so sicer planinski izleti, vendar pa udeleženci doživijo mnogo več. Poleg ogleda Planinskega muzeja, učenja uporabe defibrilatorja, sodelovanja na likovni in literarni delavnici, se preizkusijo tudi v orientaciji v naravi, prisluhnejo zanimivim predavanjem in predstavitvi reševanja v gorah, peki krompirja v peči ter uživajo v družabnih in socialnih dejavnostih.

V projekt so vključeni delavci šole, GRS, člani PD, starši in Občina Kranjska Gora.

Priprave na naš projekt že potekajo. Tako rezervacije kapacitet in sodelovanje s sodelujočimi v projektu, kot seznanjanje udeležencev naše šole in gostov. Starši naših 8. razredov so bili že seznanjeni s taborom in njegovim okvirnim potekom.

Razpis za udeležence ASP mreže bo poslan in prijave bodo potekale takoj, ko bo znana situacija o novih ukrepih glede korona virusa.

Tabor bo potekal 7. -11.9.2020 v Vratih.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...