Pojdi na glavno vsebino

Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), IKT, Oceani, Okolje, Podnebne spremembe, Svoboda izražanja, Umetnost, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Osnovna šola Ledina
Vodja projekta: Tatjana Klančar (tatjana.klancar [afna] o-ledina.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V šolskem letu 2020/21 bomo nadaljevali s temo projekta »Plastika v okolju in umetnosti«. Sodelujoči sodelujejo na literarnem natečaju Plastika v okolju in umetnosti in izdajo skupno publikacijo, v kateri se predstavijo z dobrimi vestmi iz njihove šole z besedo in likovnimi izdelki na razpisano temo (plastika v okolju in umetnosti).

V okviru projekta učenci raziskujejo izbrano tematiko (plastika v okolju in umetnosti), ustvarjajo in soustvarjajo na to temo in predstavljajo svoja prizadevanja na poljubnem področju delovanja, ki vodi k varstvu okolja, umetnosti, raziskovanju. Svoje delo predstavijo drugim šolam kot primer uspešne prakse za poglabljanje in utrjevanje ciljev UNESCA skozi štiri stebre izobraževanja.

Učenci aktivno pripravljajo gradiva o svoji uspešni praksi (ali več praks) za spletno glasilo z besedo in sliko.

V projektu se odzovejo tudi na literarni natečaj Plastika v okolju in umetnosti in pripravijo gradivo preko besede in slike za skupno publikacijo, s katerim bodo prispevale v izmenjavo uspešno prakso s svoje šole.

Svoja dognanja izmenjujejo z vrstniki iz drugih šol v Sloveniji in tujini. Med šolskim letom se šole in vrtci povezujejo preko videokonferenc, sodelovanja pri spletnem časopisu, natečaju in srečanj v živo v Mariboru na srečanju gledaliških skupin (OŠ Leona Štuklja Maribor) ter na tridnevnem taboru na Senovem (OŠ XIV. divizije Senovo).

Skozi besedo in likovni motiv udeleženci iščejo, kaj se v šoli dogaja tudi glede na aktualne UNESCO teme:  izobraževanje za trajnostni razvoj, okolje, gozdovi, vode, zdrav način življenja, vrednote, zbliževanje kultur, otrokove pravice, medkulturno učenje, vloga ZN pri reševanju svetovnih problemov, kot je onesnaževanje sveta s plastiko.

V tem okviru v šolskem letu 2020/21 pripravimo razstavo najboljših likovnih izdelkov in skupno publikacijo.

Časovnica

Vabilo s prijavnico v elektronski obliki bo šolam in vrtcem posredovano preko spletnega portala UNESCO ASP mreže, prijave pa bomo zbirali do 15. 10. 2020.

Prijavljene šole in vrtci bodo teden dni po zaključku prijave na projekt po elektronski pošti seznanjeni z delovnim gradivom.

Projekt bo potekal celo šolsko leto na daljavo in v živo. Delo na posameznih šolah in v vrtcih bodo le-te predstavile v okviru tridnevnega tabora na Senovem, kjer bo potekala zaključna prireditev in razstava.

Osrednja prireditev za javnost bo v kulturnem domu na Senovem. V uvodnem delu prireditve bo predstavitev dela na temo Plastika v okolju in umetnosti. Sledila bo kulturna prireditev in razstava likovnih del na to temo.

Projekt bo potekal na daljavo in v živo.

Mentorji sodelujočih šol napišejo in oddajo evalvacijo o opravljenem delu do konca meseca maja 2021.

Potrdila o sodelovanju bodo sodelujoče šole prejele po pošti ali elektronski pošti do konca meseca junija 2021.  

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...