Pojdi na glavno vsebino

Z odra na oder

Osrednja tema: Priložnosti za mlade
Sorodne teme: Demokracija, Enakopravnost spolov, Materni jezik, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Leona Štuklja Maribor
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Projekt Z Odra na oder je namenjen druženju, spoznavanju in prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Nastopajoči lahko brez treme in strahu pred ocenjevanjem prikažejo lastno ustvarjalnost svojim vrstnikom in vsem ostalim obiskovalcem, saj srečanje ni tekmovalnega značaja.

Projekt izvedemo vsako leto. Naši učenci imajo ta dan kulturni dan in na njem aktivno sodelujejo. Predstave so odigrane na šolskem - Unesco odru. Projekt je celodneven in glede na vsebino predstav razdeljen v tri sklope. Vsak sklop je namenjen eni triadi, tako da program lahko spremljajo vsi učenci naše šole. Veliko je tudi zunanjih obiskovalcev. Predstave, ki so namenjene prvi triadi, so odigrane najprej in so vsebinsko primerne za najmlajše učence.

  • Drugi del je namenjen učencem druge triade. Kot gledalci se na šoli radi zadržijo tudi učenci igralci.
  • Zaključni del pa je namenjen tretji triadi, spremljajo ga njihovi starši ter krajani, starostniki...

Lahko rečemo, da gre za projekt s tradicijo, saj je v februarju 2020 potekalo že 23. srečanje, na katerega se sodelujoči vedno radi vračajo. Veseli nas, da nacionalni projekt z mednarodno udeležbo počasi prerašča v mednarodni projekt. Obiskala in nagovorila sta nas dramski igralec Bojan Marošević in gospa podžupanja. S svojim obiskom nas je razveselila in počastila tudi veleposlanica Severne Makedonije, ki nas je nagovorila v slovenskem in makedonskem jeziku. Družila se je z učenci iz S. Makedonije in ostalimi gosti. Skupaj z županom mesta Butel Skopje in podžupanjo mesta Maribor pa so opravili konstruktiven pogovor tudi z našo ravnateljico. Vsi so bili nad predstavami navdušeni. Predstave smo tudi snemali in jih predvajali v živo preko šolske spletne strani.

Ob vseh prikazanih gledaliških predstavah poglabljamo znanja o gledališki kulturi, o igri  ter o prvinah gledališke umetnosti nasploh.

Skozi igro ter najrazličnejše situacije se učenci učijo spoštovanja do sebe in tudi do drugih, obenem pa si krepijo pozitivno samopodobo.

Učencem je omogočena lastna ustvarjalnost, kreativnost in vživljanje v nove situacije.

Tako kot pravi pesnik T. Pavček »svet je lep, če nekoga rad imaš; svet je lep, če nekomu nekaj daš...«, tako tudi srečanje otroških gledaliških skupin našim otrokom in vsem obiskovalcem podarja mavrico življenja.

Sodelujoče šole na 23. srečanju: OŠ KAPELA, OŠ PESNICA, OŠ LEDINA LJUBLJANA, OŠ LEONA ŠTUKLJA MARIBOR, OŠ FRANCETA PREŠERNA MARIBOR, OŠ DR. JOŽETA  PUČNIKA ČREŠNJEVEC, POD IVANA CANKARJA KOŠAKI, OŠ KOSEZE LJUBLJANA, FRANC ROZMAN STANE MARIBOR, OŠ BRANKO RADIČEVIĆ KRUŠEVAC - SRBIJA, OŠ DRAGOMIR MARKOVIĆ, KRUŠEVAC - SRBIJA, OŠ SVETI SAVA U POŽAREVCU - SRBIJA, OŠ VUK KARADŽIĆ KRUŠEVAC- SRBIJA, OŠ ACO ŠOPOV, BUTEL SKOPJE - SEVERNA MAKEDONIJA, KALUSHA GIMNAZIJA DMYTRO BAKHMTIUK -UKRAJINA, KOSTOPIL SCHOOL 4 - UKRAJINA.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...