Pojdi na glavno vsebino

Priložnost UNESCO: stara igr(ač)a za novo veselje

Osrednja tema: Priložnosti za mlade
Sorodne teme: Okolje, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Zreče
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, vrtec

Človek se uči, dokler živi. Nikoli ni prepozno in nikoli prezgodaj. Vsekakor ni odveč, da mlade čim hitreje in čim pogosteje v času, ko svetu vlada kapitalizem, kjer je najpomembnejši dobiček, vrednote pa so le mrtva črka na papirju, spodbujamo  k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi. Dolgoročno smo jih dolžni razviti v odgovorne potrošnike, ki se bodo znali upreti pastem potrošniškega kapitalizma.

Stvari, ki nekomu niso več zanimive, lahko drugemu predstavljajo veliko veselje. Z v kot odloženimi igra(ča)mi je še vedno mogoče kakovostno zapolniti prosti čas nekoga drugega. Prav tako je pomembno, da zavestno in odgovorno ohranjamo izročilo prednikov, da iz spomina obudimo igre dedkov in babic in jih prenesemo na poznejše rodove. Zato je prav in hkrati tudi naša odgovornost, da mlade usmerimo, da bodo zoreli v skupnosti in za skupnost ter ohranili spoštljiv in pozitiven odnos do stvarstva.

Ob družabni igri in menjavanju stvari otroci razvijajo in krepijo tudi zmožnost interakcije, ki ob različnih zaslonih nove dobe le še krni. Otroci skozi igro in druženje ob igri spoznavajo samega sebe, razvijajo domišljijo in ustvarjajo pristne medosebne odnose. Ob menjavi starih igrač se izraža tudi posameznikova skrb za okolje in prihodnost. Prebuditi moramo zavedanje o trajnostnem načinu proizvodnje in porabe. S tem, ko krepimo ekološko ozaveščenost, izboljšujemo kakovost življenja na Zemlji zase in za svoje potomce.

Projekt Unescova priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje ima vse te cilje jasno zastavljene in zagotovo so nas pripeljali do želenega rezultata: mladi, na katere prenašamo svoje znanje tudi preko omenjenega projekta, se bodo prej ali slej zavedali, da je lepo in zdravo okolje, v katerem je mogoče kakovostno preživeti prosti čas tudi ob različnih igrah s svojimi vrstniki, vrednota in neizmeren dar, za katerega moramo biti hvaležni.

V šolskem letu 2019/2020 smo projekt Unescova priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje na osnovni šoli Zreče uspešno izpeljali. Zamenjavo igrač, iger in športnih pripomočkov smo izvedli v času pred božično-novoletnimi prazniki, ko smo se z učenci pogovarjali o potrošniškem konceptu nove dobe, ki nas nagovarja k nakupu nepotrebnih stvari, še posebno v predprazničnem času, ko nas preplavi nakupovalna mrzlica. Nato smo želeli projekt izvesti še aprila ob dnevu Zemlje, vendar nam je to preprečila epidemija. Načrtovali smo medgeneracijsko druženje učencev razredne stopnje na ploščadi in zelenici pred šolo z učenci tretje triade. Igrali naj bi se različne, že skoraj pozabljene igre (kdo se boji črnega moža, zemljo krast, ristanc, ali je kaj trden most …). Ta dejavnost je zaradi razmer zaradi koronavirusa in šolanja na daljavo odpadla. Na naši šoli so se projektu v največjem številu pridružili učenci od 3. do 6. razreda.

V sam projekt se je na daljavo prijavilo 13 različnih vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije. Poročilo o uspešno izpeljanem projektu je pravočasno oddalo 12 zavodov (2 vrtca, 10 osnovnih šol). Zanimivo se mi zdi, da veliko zavodov v projektu sodeluje že več let zapored. V tem šolskem letu je v projektu sodelovalo 51 mentorjev in več kot 1300 predšolskih in osnovnošolskih otrok. Ugotavljam, da se v projekt po večini vključujejo mentorji z učenci od 1. do 4. razreda. Prav vsi pa v poročilih poročajo o uspešno izvedenih dejavnostih, ki so navdušile otroke/učence in tudi mentorje same. Veseli me, da se vzgojitelji/učitelji širom Slovenije čutimo poklicane, da otroke/učence spodbujamo k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi in tako posledično privzgojimo pozitiven odnos do okolja in skrb zanj ter trajnostni način življenja.

Tudi v šolskem letu 2020/2021 boste imeli možnost, da zagrabite priložnost in preplavilo vas bo veselje!

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...