Pojdi na glavno vsebino

Slovenski izgnanci od 1941 do 1945

Osrednja tema: Migracije in begunci
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Materni jezik, Solidarnost, Trajnostni način življenja
Nosilec: Gimnazija Brežice
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Letošnji projekt Slovenski izgnanci med 2. svetovno vojno delimo na dva dela.

V prvem delu projekta smo razvijali osnovno misel naše potujoče fotografske razstave, to so  »Empatije«. Zanimivo je že poreklo oziroma izvor besede empatija, ki pomeni »vživljanje, čustvovanje v drugega, namesto zgolj sočutja. V razstavi skušamo kot ozadje nakazati strahote druge svetovne vojne.   Opozoriti na temeljne človekove pravice, na mir in trajnostni razvoj. Razstavo smo predstavili osnovnošolcem v OŠ Škocjan z uvodnim nagovorom Alojza Konca, akademskega slikarja, ki je postavil zbirko. Fotografije je prispevalo osem avtorjev, štirje učenci in štirje odrasli s treh različnih posavsko-dolenjskih šol. Vsebina fotografij, razstave in širšega projekta izhaja iz dveh delovnih situacij: lanskoletne ekskurzije v Mauthausen v Avstriji in likovne delavnice »Domovinski lističi« , izvedene 2016. leta, v kateri so sodelovali naši dijaki in rojaki iz Srbije.  Torej je projekt v nekem smislu pokril nacionalnost, internacionalnost in multikulturnost. V obeh dogodkih je bila prisotna močna zgodovinska tematika trpljenja in empatije, sodobno orodje pametnega telefona in nekaj stotink sekunde za posamezni posnetek individualnega soodnosa teh treh akterjev.

Drugi del projekta je bil na Gimnaziji Brežice. Dijaki so med poukom znotraj šolskega urnika raziskovali grozote izgnanstva med leti 1941 in 1945 ter holokavst in primerjali z razmerami v današnjem času, vojne, begunska taborišča in omejevanje temeljnih človekovih svoboščin.

Projekt želimo nadaljevati tudi v naslednjem letu, že petem po vrsti. Radi bi obiskali družine, ki so bile izgnane in še ohranjajo stike z domovino in obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine v Novem Sadu ... Ob zaključku leta bomo pripravili sklepno prireditev in predstavitev pet-letnega projekta.

V obeh delih projekta je bila dragocena živa pripoved spominov gospe Milke Držanič, predsednice Društva izgnancev Brežice.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...