Pojdi na glavno vsebino

Po poti kulturne in naravne dediščine

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Turnišče
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Nastajanje projekta Kupinarstvo v Renkovcih

Kadar se v mislih vračam v otroštvo, v dolge zimske večere, ko smo lüpali seme, se spomnim pripovedi in zgodb babic in dedkov, sosedov in sorodnikov o tem, kako je bilo v Renkovcih nekoč. Nekoč so Renkovčani v glavnem živeli v cimpračah, zidanih hiš je bilo malo. Življenje v starih hišah je bilo skromno in preprosto.

Vam besedi kupinarstvo in kupinarji kaj pomenita? Renkovčani, Turniščani in okoličani bodo pokimali. Kupinarstvo pomeni obliko ljudske trgovine, ki so jo izvajali kupinarji. Umeščena je v čas konec 19. stoletja in v prvo polovico 20. stoletja. Kupinarji so trgovali s perutnino (s piščanci, z gosmi in racami) in z jajci. Blago so kupovali pri gospodinjah oziroma na kmetijah in ga prodajali posrednikom oziroma večjim trgovcem. Opravljali so vlogo povezovalca proizvajalcev hrane s potrošniki. V tej vlogi so prehodili in s kolesi prevozili na tisoče kilometrov po Prekmurju, Prlekiji, Medžimurju in tudi po obmejnih krajih današnje Madžarske (Staro jajce ma svoj glas, stran 7).

Pomembno vlogo pri razvoju šol ima kultura trajnostnega razvoja, v katerega spada tudi ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Izbrali smo si temo »Ohranjanje naravne in kulturne dediščine«.

S projektom Po poti kulturne in naravne dediščine smo razvijali vseživljenjsko učenje. Udeleženci so pridobili znanje in spretnosti potrebne za spodbujanje trajnostnega razvoja za trajnostni način življenja. Spoznali so pomen kulturne in naravne raznolikosti za bogatenje lokalne skupnosti.  

Z izvedbo Unesco projekta Po poti kulturne in naravne dediščine smo glede na situacijo (razglasitev epidemije) zadovoljni.

Za srečanje v živo – delavnice za učence in dijake so bile pripravljene dejavnosti na katerih bi udeleženci bolj podrobno spoznali Kupinarski muzej v Renkovcih in življenje kupinarjev.

Kupinarstvo je bilo ena izmed mnogih panog (ljudske) trgovine v Prekmurju, pri katerih je šlo za kupovanje perutnine, jajc in perja po vaseh in za nadaljnje prodajanje trgovcem ali večjim kupinarjem.

Kupinarstvo je bilo v Renkovcih razširjeno ob koncu 19. stoletja in v prvi polovici 20. stoletja.

Po ogledu in predstavitvi muzeja bi udeleženci na delavnicah izdelovali pirhe. Delavnice so bile planirane za 3. april 2020. Ker je bil to čas karantene so bile odpovedane.

Prijavljene šole so sodelovale na daljavo. Prejeli smo različna gradiva, ki so nastala tudi v času dela na daljavo.

Opis projekta in vsa gradiva sodelujočih šol so objavljena na spletni strani šole.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...