Pojdi na glavno vsebino

Moje pravice

Osrednja tema: Demokracija
Sorodne teme: Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Frana Kranjca
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

MOJE PRAVICE

Človekove pravice so OŠ Frana Kranjca iz Celja v šolskem letu 2019/2020 povezale kar s štirinajstimi  različnimi  vzgojno-izobraževalnimi ustanovami po Sloveniji. Skupaj je v nacionalnem Unesco ASP projektu MOJE PRAVICE sodelovalo kar 1.183 učencev, katerim smo dali možnost, da spoznajo človekove pravice in z njimi tudi povezane odgovornosti, da jih razumejo in predvsem udejanjajo v vsakdanjem življenju.

Učenci so se pri pouku seznanili s Konvencijo o otrokovih pravicah ali z Deklaracijo človekovih pravic. Nato so si izbrali eno pravico, se o njej pogovorili ter oblikovali svoje mnenje, zakaj so ljudem kršene pravice. Pogovarjali so se tudi o naših odgovornostih in oblikovali stališča, kako lahko mi vplivamo ter kaj lahko naredimo za odpravo kršitev človekovih pravic.

V literarno-likovni delavnici so učenci oblikovali svoje želje oziroma spodbudne misli za ljudi, ki so jim kršene pravice in jih zapisali v obliki risbic ter voščil. Izdelali so tudi novoletne voščilnice. Vse prispele voščilnice smo razstavili na razstavi, odprti za širšo javnost, v znak obeležitve 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic. Voščilnice so tako naše želje, razmišljanja in spodbudne misli ponesle v širni svet vsem ljudem, ki so jim kršene človekove pravice. Ob zaključku razstave, smo voščilnice razdelili različnim organizacijam (Rdeči križ, Amnesty International, Zavetišče za brezdomce Celje in Dom ob Savinji Celje). Te pa so jih predale ljudem, da so začutili, da niso sami.

Tako kot vsako leto smo tudi letos pisali apele pod okriljem Amnesty International in tako izkazali podporo ljudem pa svetu, ki so jim kršene človekove pravice.

Doseženi cilji projekta:

  • Seznaniti učence z Deklaracijo človekovih pravic,
  • spoznati človekove pravice,
  • udeležiti se humanitarnih in drugih akcij s katerimi pomagamo ljudem,
  • spoznati naše dolžnosti,
  • sprejemati drugačnost,
  • seznaniti učence s kršenjem naših pravic,
  • seznaniti učence s kršenjem pravic ljudi po svetu,
  • razvijati občutek do sočloveka,
  • pravice udejanjati v vsakdanjem življenju.

Kot vzgojno-izobraževalna ustanova smo zagotovo najpomembnejši člen v procesu globalnega učenja. Zavedamo se, da je naša moč že v majhnih, vztrajnih in pogumnih korakih, tako v lokalnem okolju kot drugod po svetu. Zato je naša odgovornost, da z učnim okoljem odprtega pogovora mladim omogočimo in pomagamo razumeti soodvisnost tega sveta in jih kot posameznike spodbujamo k prizadevanju za pravičnejši in boljši svet.

 

Vodja projekta: Anja Kunej, prof.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...