Pojdi na glavno vsebino

Meja - naša zgodovina in naša evropska prihodnost

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Gozdovi, Materni jezik, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Vrednote in stališča, Šport
Nosilec: Gimnazija Nova Gorica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Mednarodni dan miru je Gimnazija Nova Gorica, ki je tudi Unesco središče, v petek in soboto, 20. in 21. septembra 2019, obeležila s športno-kulturnimi dejavnostmi ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Obeležitev je potekala v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja, geslo letošnje prireditve je bilo "Prisluhnimo miru in naravi". Dijaki in učenci so pod mentorstvom profesorjev novogoriške gimnazije poudarili, da poleg temeljnih vrednot, kot so mir, solidarnost, strpnost in prijateljstvo, ki mladim omogočajo varno prihodnost, potrebujejo tudi čisto naravo, za katero je potrebno skrbeti in negovati. Poleg Gimnazije NOva Gorica so dogodek soorganizirali še Društvo TIGR Primorske, Občina Miren - Kostanjevica in Društvo žena Miren - Orehovlje. 

Sodelovalo je več kot 400 dijakov in učencev Unescovih šol. Na srečanje smo prvič povabili učence 9. razredo OŠ naše regije. Ustvarjali so v literarnih delavnicah tujih jezikov (v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem, ruskem in španskem jeziku), v fotografski delavnnici, v biološi delavnici so spoznavali kraški ekosistem, reševali so naravoslovne naloge in se pomerili v orientaciji. Na Cerju so pustili svoj likovni odtis, izdelali so instalacijo, s katero so opozorili na vse večjo degradiranost okolja. Pridružili so se ustvarjalcem delavnice, kjer so po zgledu kamišibaj gledališča oblikovali sceno in lutke za improvizirano kratko predstavo. Zanimiva je bila tudi umetnostno-zgodovinska delavnica, v kateri so v razgovoru s profesorjem in dijaki spoznali, da je slika lahko svarilo in tudi trobilo. V literarno-zgodovinski delavnici so se sprehodili med pomniki, vstopili v viharni čas 1. svetovne vojne, ki ga je oživila zgodovinska pripoved in iz zgodovine zapisali za prihodnost. Na koncu so prisluhnili zaključni prireditvi s krajšo proslavo in posadili drevo miru v okviru mednarodnega projekta ENO Tree Planting Day. Avgusta 2019 je hud požar prizadel področje Parka miru na Cerju. Prav tu, na pogorišču, smo učenci in dijaki Unesco središča za Goriško posadili prva tri drevesa in se tako pridružili projektu Drevo za Cerje. Nova zasaditev, poimenovana Drevored hvaležnosti, bo zavarovana s suhograjenim kraškim zidom, ki je bila prav 4. septembra 2019 vpisana na reprezentativni seznam Unesco nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Na Cerju nas je sprejel župan Občine Miren - Kostanjevica g. Mauricij Humar, društvo žena pa nas je pričakalo s tradicionalnim slovenskim pozdravom, kruhom in soljo. 

Dijaki gledališke gimnazije so v soboto, 21. septembra, nastopili tudi na osrednji državni prireditvi, koordinatorica projekta pa je predstavila Unesco projekt Meja širši javnosti.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...