Pojdi na glavno vsebino

Premikajmo meje

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Letos smo praznovali 20 let vstopa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v svetovno mrežo UNESCOVIH šol in prav toliko let organiziranja mednarodnih taborov.

Mednarodni tabor je kompleksen projekt, ki se ga tradicionalno udeležijo skupine učencev/dijakov s svojimi mentorji iz drugih slovenskih, hrvaških in srbskih šol. Oblikujejo se medgeneracijske skupine, od predšolskih otrok in osnovnošolcev, do dijakov. Za domačo šolo je bil to hkrati projektni učni teden, pod geslom: 20 let tkemo platno za toplo stran srca. Odločili smo se narediti nabor najbolj uspešnih delavnic iz prejšnjih let, jih nadgraditi oziroma reciklirati. Prednost smo dali alternativnim učnim pristopom, ki so vključevali zunanje okolje kot učni prostor, uporabo sodobne tehnologije, somentorstvo domačih in gostujočih učiteljev, izkustveno učenje, aktivno povezanost s krajani ipd…

 

Tabor smo izvedli v času od 21. 10. 2019 do 25. 10. 2019.

Gostili smo 19 šol iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Dnevno je bilo vključenih v delavnice od 40 do 60 osnovnošolcev in srednješolcev.

Izvajali smo 14 delavnic na dan z različnimi vsebinami.

Dnevno smo gostili 16 otrok iz oddaljenih krajev Srbije, Hrvaške in tudi Slovenije, ki so prenočevali pri naših učencih. Za njihove mentorje (11) smo prav tako poskrbeli ter organizirali nočitve v bližnjih apartmajih ali hostlih. V četrtek in petek smo še dodatno gostili 10 učencev in 2 mentorja iz Srbije.

Pri načrtovanju tabora smo pazili, da smo oblikovali delavnice in aktivnosti, ki so uravnotežale razsežnosti vseh 4 stebrov.

V jutranjih conah smo ustvarjali in gnetli iz domačega testa, pletli iz različnih nitk, prepevali ter tako s pesmijo zajadrali v nov dan, gibali v krožnih in elementarnih vajah, se  preizkušali v atletiki z Juretom Rovanom ter plesali s plesno šolo Imani.

Med poukom, ki je bil zasnovan v obliki delavnic, smo ustvarjali didaktično leseno igro Živi človek ne jezi se, iz niti ustvarjali peresa prijateljstva, izdelali hotel za žuželke, šolo popestrili z zanimivimi in poučnimi mislimi, v Afriškem batiku slikali na platno, se urili v pripravi različnih kulinaričnih dobrot, se sproščali in smejali z jogo smeha, preizkušali najsodobnejšo tehnologijo, ki nam jo je predstavila ŠC Krško in še mnogo drugih.

Kot že prejšnja leta so se nam kot mentorji pomočniki ali celo v samostojni izvedbi pridružili tuji mentorji iz Srbije in Hrvaške ter mentorji iz lokalne skupnosti.

V popoldanskih urah smo se družili z domačini ob domači kulinariki, ki so jo popestrili z nastopi lokalnih pevk in muzikantov. S tujimi mentorji smo organizirali večerno delavnico priprave srbskega ajverja.

Organizirali smo ekskurzijo v Novo mesto, se tam povezali z drugo Unesco šolo in sicer Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Novo mesto, ki nam je prijazno svoje dijake ponudila kot vodiče po Novem mestu. Na trgu smo tudi izvedli svečano podelitev Modrih stolov Mestni občini Novo mesto.

V četrtek smo pripravili slovesnost ob 20 letnici Unesca na šoli ter na ogled postavili slikovno razstavo 20 let taborov.

V petek pa tabor zaključili s posaditvijo drevesa prijateljstva, ter muzikalom OŠ Tenja z naslovom PAROŠČIĆ U BUKVINOM DOLU.

Za medijsko prepoznavnost je bila zaslužna ekipa iz Novinarske delavnice, ki je vsakodnevno beležila naše aktivnosti, dosežke in končne izdelke.

Za nami je ena zahtevnejših in tudi uspešnejših zgodb povezovanja, medvrstniškega učenja, učenja skozi praktično delo,  večjezičnega povezovanja, razvijanja kreativnosti in ustvarjalnosti otrok, predvsem pa ponuja možnost učencem, da svoje sposobnosti razvijajo skozi različne delavnice in izkušnje, ki jim sicer morda niso omogočene.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...