Pojdi na glavno vsebino

Dediščina v rokah mladih: Mladi posvojijo spomenik

Osrednja tema: Migracije in begunci
Sorodne teme: Demokracija, Enakopravnost spolov, Okolje, Priložnosti za mlade, Vode in oceani, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt je bil načrtovan in izveden v dveh delih. Prvi del projekta na naši šoli je potekal v tednu evropske kulturne dediščine, ko so bili vključeni otroci iz vrtca,  učenci od 1. do 9. razreda. Ob izdelavi belokranjskih pisanic, peki domačega kruha, sprehodu po poteh gozdne železnice, ogledih kmečke hiše, muzeja, trškega jedra, cerkev, kmečkih opravil in običajev smo spoznavali kulturno dediščino kraja. Ekološke teme smo obravnavali ob Divjem potoku.

V sodelovanju z Zvezo kočevarskih organizacij smo za učence UNESCO šol iz Slovenije, sosednjih šol  in partnerske šole iz Ozlja pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po Brezovici, za naše učence devetih razredov pa še raziskovalno delavnico po Divjem potoku. Fotografsko delavnico so vodili kočevski fotograf Pavel Majerle in učitelja Vlasta in Miha Henigsman. Na prvi del projekta se  je prijavilo 32 učencev oz. dijakov in mentorjev iz 10 šol. Osredotočili smo se na življenje Kočevarjev. Gospa Maridi Černe nam je povedala nekaj o vasi Brezovica in o kočevarjih. Izbrane fotografije, nastale na fotografski delavnici, smo uporabili za oblikovanje razglednice posvojenega spomenika in predstavili na osrednji turistični prireditvi v Semiču, na Praznovanju jeseni.

Drugi del projekta je potekal na daljavo. Unesco šole, ki se niso udeležile srečanja, so imele možnost sodelovati tako, da so v svojem okolju izvedle aktivnosti o svojih posvojenih spomenikih ter poslale poročila s fotografijami. Prispevke smo zbirali in objavili na spletni strani naše šole skozi celo šolsko leto. Teh šol je bilo 6.

Skupaj je sodelovalo 17 šol, pri tem pa 934 otrok, učencev in dijakov ter 90 mentorjev.

Cilji in rezultati projekta:

  • Zbuditi pri mladih občutek odgovornosti do kulturne in naravne dediščine, reševanja okoljskih problemov, trajnostnega razvoja in trajnostnga načina življenja. Naši kraji s svojimi prebivalci nosijo veliko bogastvo. Naloga vseh nas pa je, da tradicijo ohranjamo in ne dopustimo, da bi tonila v pozabo.
  • Povezovanje s šolami Unesco ASPnet, šolami bližnjega in širšega okolja. Projekt je priložnost za medvrstniško, medgeneracijsko in medkulturno sodelovanje, za utrjevanje vezi in kulturno izmenjavo.
  • Seznaniti se z vprašanji strpnosti in sodelovanja, človekovih pravic, demokracije, migracije (priseljevanja, izseljevanja), identitete (posameznik, skupina, integracija), enakosti spolov, spodbujanju kulture miru in nenasilja, državljanstvu sveta ter spoštovanju kulturne raznolikosti in prispevka kulture k trajnostnemu razvoju.
  • Seznaniti se z vprašanji, kot so predsodki, stereotipi in diskriminacija na osnovi jezika ali kulture v povezavi z različnimi kulturami, sprejemanjem drugačnosti.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...