Pojdi na glavno vsebino

Večerja

Osrednja tema: Zdrav način življenja
Sorodne teme: Vrednote in stališča
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Na naši šoli veliko pozornosti posvečamo gastronomiji in kulinariki ter kulturi prehranjevanja, saj je to temeljna vsebina naših izobraževalnih programov, želimo pa, da si vsi mladostniki oblikujejo lasten odnos do prehrane in presodijo prehranjevanje kot vrednoto ter tako usvojijo trajnostno skrb za zdrav življenjski slog. Želimo spodbuditi mladostnike, da pri pripravi Večerje strpno sodelujejo, spoznavajo kulinarično dediščino razl. skupin, se zavedajo okoljskih problemov, ki se pojavljajo pri pridelavi hrane, in iščejo možnosti reševanja le-teh. Še nekateri dodatni cilji projekta:

  • osveščati o pomenu zdrave prehrane
  • uporabiti ekološko pridelane sestavine lokalnega izvora
  • uzavesti pomen priprave posebnih (svečanih) obrokov hrane kot obreda
  • pripraviti tradicionalne jedi (v sodobni preobleki) in navezati na kulturno dediščino
  • ponuditi jedem ustrezno pijačo
  • osveščati o bontonu pri uživanju hrane
  • dekorirati prostor in jedi,
  • ...

Pričakovani cilji in rezultati

V okviru projekta se zamislimo nad hitrim sodobnim načinom življenja, ki od nas zahteva naglico. Hrana ne sme biti  samo potešitev lakote, ampak je tudi užitek in pomemben del naše identitete. Skupen obrok (tudi priprave nanj) je obred, ki krepi medsebojne vezi.

V šoli lahko pokažemo našim mladostnikom, da hrana ni gonilo le za telo, temveč tudi za dušo. Z dogodkom (priprava jedi v obliki delavnice/degustacija jedi/predavanje …), ki bo udeležencem ostal v spominu zaradi urejenega prostora, prijetnega vzdušja, drugačnega okusa, videza ali vonja jedi … Pripravimo tudi spremljevalni program, ki bo obogatil mladostnikovo dušo: likovno snovanje, glasbeno, gledališko, literarno, plesno ustvarjanje. Naj dogodek (v vse faze od ideje do izvedbe in evalvacije naj bodo vključeni tudi učenci/dijaki) obogati mladostnikov čutni, čustveni in socialni svet, pri tem izpostavimo dejstvo, da prehranjevanje povezuje, utrjuje občutek pripadnosti, krepi medosebne vezi. Pri izbiri receptov naj bo težišče na pripravi zdravih in uravnoteženih jedi, pripravljenih iz sestavin ekološke pridelave lokalnega izvora.

Zaželeno je, da šole k sodelovanju povabijo različne strokovnjake s področja kulinarike ali kulturne delavce, ki bodo popestrili spremljevalni program.

Časovnica

Projekt poteka celo šolsko leto. Čas izberejo in izvedbo izberejo udeleženci. Prijave so potrebne do 30. 11. 2018, evalvacija pa do 5. 6. 2019. Projekt poteka na daljavo in nima skupne zaključne prireditve.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...