Pojdi na glavno vsebino

Skupaj z nami

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Priložnosti za mlade
Nosilec: Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Namen projekta je sodelovanje, povezovanje in medsebojno učenje. Skupaj smo močnejši. Skupaj smo pametnejši. Skupaj smo bogatejši.

Projekt je sestavljen iz dveh delov. Prvi del predstavlja nacionalni likovni natečaj Rajka Slapernika. Lik. natečaj  smo v znak spoštovanja posvetili domačemu umetniku, priznanemu slikarju Rajku Slaperniku. Tematika lik. natečaja je vezana na določeno temo iz področij kulture, športa, izobraževanja, humanitarnih dejavnosti, domače in kulturne dediščine. V šolskem letu 2018/2019 bomo obeležili 30. maj- mednarodni dan športa. Tema nacionalnega likovnega natečaja Rajka Slapernika bo » UMETNOST V ŠPORTNEM DUHU«. K sodelovanju bomo povabili vse UNESCO- ve osnovne in srednje šole. Na izbrano temo lahko šole pošljejo likovna dela s področij risanja, slikanja ali grafike. Strokovna komisija bo izbrala v vsaki triadi Slapernikove nagrade, priznanja in dela, ki se bodo uvrstila na razstavo.

Drugi del projekta bo predstavljal UNESCO- v dan. Potekal bo konec meseca maja 2019 in bo del praznovanj ob občinskem prazniku. Dan bo posvečen športu, gibanju, zdravemu načinu življenju. Prvi del športnega dneva bodo potekale športne dejavnosti: pohod, športne igre…V drugem delu nas bodo obiskali znani športniki, ki bodo s svojim vzgledom mlade vzpodbudili k športnim dejavnostim in zdravemu načinu življenja.  Dan bomo zaključili s slavnostno otvoritvijo razstave nagrajencev lik. natečaja Rajka Slapernika v Razstavno protokolarnem prostoru Sv. Martina v Sv. Trojici. Na otvoritev bomo seveda povabili vse nagrajene mlade umetniki iz drugih šol. Razstava bo v naslednjih mesecih obiskala še druge UNESCO- ve šole.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji projekta:

  • sodelovanje z različnimi prostovoljnimi, izobraževalnimi, humanitarnimi in športnimi organizacijami
  • medgeneracijsko povezovanje
  • medsebojno učenje
  • izobraževanje za trajnostni razvoj
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje
  • razvijanje medkulturne ozaveščenosti in krepitev medkulturnega dialoga.
  • razvijanje pozitivnega odnosa do domače in kulturne dediščine.

Cilj projekta je mlade izobraziti in seznaniti z različnimi področji kulture, športa, prostovoljstva in humanitarnih dejavnosti, domače in kulturne dediščine. Jim predstaviti uspešne posameznike s teh področji, ki s svojim vzgledom motivirajo in vzpodbujajo mlade, da jim sledijo.

Časovnica

V okviru projekta bomo obeležili določen mednarodni dan, ki bo tudi osrednja tema projekta v tistem šolskem letu.

Na to tematiko bo vezan likovni natečaj Rajka Slapernika. Razpis lik. natečaja bo objavljen v mesecu septembru. K sodelovanju bomo povabili vse UNESCO- ve osnovne in srednje šole. Strokovna komisija bo 1 mesec pred načrtovanim mednarodnim dnem ocenila prispela lik. dela. Izbrali bodo Slapernikova priznanja, Slapernikove nagrade ter dela, ki se bodo  uvrstila na razstavo. Nagrajence bomo povabili na UNESCO- v dan, ki bo potekal na izbran mednarodni dan. Tega dne nas bodo obiskali gostje, ki delujejo na področju vezanem na izbrano tematiko. Takrat bo tudi slavnostna otvoritev razstave lik. natečaja v Razstavno protokolarnem centru Sv. Martina v Sv. Trojici. Mladim umetnikom bomo podelili Slapernikove nagrade in priznanja.

V šolskem letu 2018/2019 bomo obeležili 30. maj- SVETOVNI DAN ŠPORTA:

  • september 2018 – razpis lik. natečaja »UMETNOST V ŠPORTNEM DUHU«
  • 15. april 2019- rok za oddajo likovnih del in prijav na projekt
  • 20. april 2019- ocenjevanje lik. del
  • konec maja 2019- UNESCO- v dan, obisk znanih športnikov, slavnostna otvoritev razstave v Razstavno protokolarnem centru Sv. Martina v Sv. Trojici , podelitev Slapernikovih nagrad in priznanj.
  • Junij- oktober potovanje razstave po drugih UNESCO- vih šolah in razstaviščih

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...