Pojdi na glavno vsebino

Naš kraj - njegova kulturna in naravna dediščina

Osrednja tema: Zdrav način življenja
Sorodne teme: Okolje, Trajnostni način življenja, Zdrav način življenja
Nosilec: Vrtec Mornarček Piran
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

V Vrtcu Mornarček Piran si že vrsto let prizadevamo otrokom približati preteklost, ki se je vtisnila v vsakdanji utrip našega kraja. Hkrati želimo ozavestiti pomen ohranjanja dediščine za bodoče rodove.

Z nacionalnim Unesco  projektom Naš kraj - njegova kulturna in naravna dediščina spodbujamo vpetost vrtca v okolje in tako prispevamo k prepoznavnosti vrtca. Vsako leto nas pri načrtovanju vodijo zamisli otrok in strokovnih delavcev.

Pri uresničevanju zamisli ter posameznih elementov aktivno sodeluje veliko število zunanjih sodelavcev, posameznikov in ustanov. Pri raziskovanju dediščine našega kraja imajo pomembno vlogo tudi starši, ki se vsa leta vključujejo v dejavnosti projekta.

Dejavnosti objavljamo na spletni strani vrtca ter v lokalnih časopisih. Vsako leto izdamo publikacijo, ki jo dobijo vsi sodelujoči v projektu. Zaključek in predstavitev projekta za širšo lokalno skupnost izvedemo v gledališču Tartini Piran, razstavo nastalih izdelkov pa v galeriji Herman Pečarič.

Pričakovani cilji in rezultati

Otroci bodo  spoznavali Istrsko kulinariko kot del mediteranske prehrane  in druge običaje povezane s prehranjevanjem v slovenski Istri.

Lokalno pridelana hrana je prijazna do okolja in do našega zdravja: ima več vitaminov, višjo hranilno vrednost in je bogatega okusa. S kupovanjem doma pridelane hrane, bomo pripomogli tudi k razvoju podeželja in samooskrbi.

Hrana, ki prepotuje tisoče kilometrov pušča za sabo veliko večji ogljični odtis, kot doma pridelana hrana. Zato je zelo pomembno, da je veriga od pridelovalca do potrošnika čim krajša.

Časovnica

Prijava

Prijavnico bomo objavili septembra na naši spletni strani, vodja središča jo bo posredoval ostalim zavodom, objavljena bo tudi na Unescovi spletni strani.

Prijave bomo zbirali do konca novembra.

Prijavljeni na projekt pošljejo najkasneje konec junija povezavo spletne strani, na kateri je objavljen prispevek kjer je razvidno sodelovanje v projektu. Na podlagi prispevka dobijo potrdilo o sodelovanju.

Vse potrebne informacije bodo napisane v prijavnici. Prijavljeni zavodi bodo raziskovali lokalno prehrano svojega okolja.

Sodelovanje z drugimi zavodi bo potekalo na daljavo.

Čas izvajanja

Izvedba dejavnosti od novembra 2018 do junija 2019.

Junij 2019 priprava in izdelava zgibanke.

Junij 2019 javna predstavitev projekta v Tartinijevem gledališču, razstava nastalih izdelkov v galeriji H. Pečarič - Piran

Okvirne vsebine

  • Primerjanje priprave živil nekoč in danes.
  • Doživljanje barv, vonjev in okusov Istre.
  • Arhitekturne značilnosti kuhinje nekoč.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...