Pojdi na glavno vsebino

Moder stol - nekdo misli nate

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Demokracija, Materni jezik, Migracije in begunci
Nosilec: Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Delavnica z vodenim pogovorom na izbrano aktualno temo: solidarnost, živeti skupaj idr. Pogovor vodi mentor, zaželjeno je, da oblikujejo krog. Sledi skupno barvanje in dogovarjanje o razdelitvi dela, kako in kaj napisati na stole, katere jezike ali pisavo uporabiti, skupno pospravljanje, vse to ustvarja skupino sodelujočih. Oblikovanje heterogenih skupin (različnih starosti in iz različnih kulturnih/jezikovnih okolij) povečuje likovno in komunikacijsko pestrost. Delo v dvojicah oz. trojkah kot oblika socialnega učenja.

Izluščenje pomembnih sporočil in besed. Pisanje besed in sporočil na stole, v različnih pisavah (npr. v latinici, cirilici, arabščini…) prevajanje v različne jezike, ustvarjanje poetičnih sporočil. Postavljanje stolov na javna mesta, na ulice, v kulturne in druge ustanove, podarjanje stolov osebam, ki imajo vpliv in možnost spreminjanja razmer. Stol lahko tudi ostane v zavodu in dobi posebno vlogo.

Projekt je relativno enostaven in finančno nezahteven, nenasilno povezuje socialno učenje s tehniško-likovno kulturo in spodbuja ekološko občutljivost (uporaba starih in odsluženih stolov).

Pričakovani cilji in rezultati

Priprava in izvajanje projekta okrepi kolektive z izkušnjo timskega dela. Učitelji pri vključevanju v projekt razvijajo lastno socialno občutljivost, imajo možnost primerjave različnih pedagoških pristopov, odpirajo šolski prostor v javnost, se povezujejo z nešolskimi zavodi, z organizacijami in z aktivnimi posamezniki …). V ciljni skupini so zlasti mladi v obdobju oblikovanja odnosa do sočloveka in do lastne kulturne identitete (odraščajoči osnovnošolci in dijaki) in do okolja, v katerem živijo. V šolah je tudi to področje pogosto podrejeno tekmovalnim oblikam druženja, Moder stol pa želi nevsiljivo spodbujati  interes za spoznavanje tujih jezikov in drugih kultur. Tudi pletenja mreže odnosov se je treba učiti in MODER STOL daje dovolj priložnosti za to. Je premišljeno zastavljen in hkrati odprt, da ga je možno ustvarjalno nadgrajevati in prilagajati posameznemu okolju. Omogoča  angažirano vstopanje v javni prostor in pušča sledi v njem.

Postavljanje stolov na javna mesta ima več pomenov: stoli nevsiljivo ustavljajo hitenje, nudijo možnost počitka, premisleka in hkrati s svojimi angažiranimi in humanimi sporočili delujejo kot medij.

Časovnica

Prijave bomo zbirali do 1.10. 2018, projekt pa lahko zavodi izvajajo čez vse leto. Prijavnica in gradivo bodo na spletni strani UNESCO mreže, pa tudi na spletni strani OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...