Pojdi na glavno vsebino

Menjaj branje in sanje

Osrednja tema: Materni jezik
Sorodne teme: Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Ledina
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Projekt poteka kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, z mislimi ali s citati.

V projektu lahko zavodi sodelujejo na dva načina. Izmenjavo knjig izpeljejo v svojem zavodu na dan, ki ga določijo sami, ob tem pa izpostavijo cilje projekta Menjaj branje in sanje. Po izvedbi pošljejo poročilo o projektu. Zaželene so fotografije z izmenjave. Kizmenjavi lahko poleg otrok/učencev pritegnejo tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca).

Druga možnost sodelovanja je udeležba na zaključnem srečanju na Gimnaziji Ledina. Na srečanju udeleženci sodelujejo v likovni in/ali literarni delavnici, kjer se pogovarjajo o izbranem romanu slovenskega avtorja/avtorice, sodelujejo v intervjuju z avtorjem/avtorico ter si izmenjajo knjige s posvetili.

Pričakovani cilji in rezultati

Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Poleg tega nas vodi tudi želja poizboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju odgovornosti do sočloveka, medgeneracijskega spoznavanja in učvrstitvi povezovanja med posamezniki, ne nazadnje pa je pomembno tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo tudi intimen čas samo zase.

Časovnica

Projekt bo potekal celo leto. Sodelovanje je možno na daljavo ali z udeležbo na zaključni prireditvi 17. 4. 2019 na Gimnaziji Ledina. Prijave bomo zbirali na e-naslovu menjajbranje@gmail.comali po navadni pošti na naslov Gimnazija Ledina, Resljeva 12, 1000 Ljubljana do 11. 3. 2019. Gradivo je potrebno samo za zaključno prireditev, udeleženci bodo seznanjeni z njim do začetka septembra 2018. Na zaključni prireditvi se bodo udeleženci v delavnici pogovarjali o izbrani knjigi in se srečali z ustvarjalci knjige (avtor, ilustrator ali urednik). Katero knjigo bodo brali za zaključno prireditev, še ne vemo, ker se še dogovarjamo z založbami glede obiska avtorjev oz. urednika. Na zaključni prireditvi si udeleženci tudi izmenjajo knjige s posvetili. Za prehrano udeležencev bo poskrbljeno.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...