Pojdi na glavno vsebino

Lahkih nog naokrog

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Priložnosti za mlade
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem
Ciljna skupina: srednja šola

Opis projekta

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu smo za učinkovitejše poučevanje ustanovili fiktivno šolsko turistično agencijo Lahkih nog naokrog, ki jo vodijo dijaki z mentorico – učiteljico praktičnega pouka turizma. V ta namen smo pripravili naslednje programe:

  1. Ogled srednjeveškega Novega mesta
  2. Z mladimi vodniki med znane Novomeščane
  3. Iskanje keltskega zaklada
  4. Dežela gorjanskega škrata

Udeleženci si ogledajo ponujene znamenitosti, ogled pa je popestren z animacijo (skeči, plesi, pesmice …) in delavnicami, v katerih udeleženci izdelujejo keltsko orožje, nakit … ali si pripravijo manj zahtevne jedi za prigrizek.

Posebnost je, da dijaki programa gastronomija in turizem sami ob spremstvu mentorice izvedejo celotne programe (organizacija, izvedba, animacija …) in se prilagajajo željam ciljnih skupin – krajši ali celodnevni oz. dvodnevni ogledi.

V sklopu ogledov je tudi možnost organizacije prehrane v Hiši kulinarike (Gostišče Na trgu), možen je tudi ogled konjeniške šole na Kmetijski in biotehniški gimnaziji Grm ali izvedba krajšega kuharskega tečaja v Hiši kulinarike (npr. priprava zdravega zajtrka, priprava obloženih kruhkov, priprava krušnega peciva, priprava pogrinjka …).

Po željah udeležencev se povežemo tudi z drugimi ustanovami (Zavod za turizem Novo mesto, Dolenjski muzej …).

Šole in vrtci lahko tako z našo pomočjo izvedejo strokovno ekskurzijo, interesne dejavnosti, obvezne izbirne vsebine ali popestrijo učno uro določenega predmeta in izbrani program vključijo v svoj izvedbeni kurikul.

Pričakovani cilji in rezultati

Dijaki pri urah praktičnega pouka pod vodstvom mentorja oblikujejo turistične produkte v katerih se ponuja na ogled naravno in kulturno dediščino Novega mesta in Dolenjske za različne ciljne skupine (vrtci, osnovne in srednje šole), dijaki raziskujejo tudi manj znane in skrite kotičke šolskega okoliša in ta spoznanja posredujejo naprej. Ponujene programe samostojno izvajajo v živo, v neposrednem kontaktu z našimi turisti ne glede na ciljno skupino.

Dijaki pridobivajo dragocene izkušnje poklica, za katerega se izobražujejo, šola pa se aktivno vključuje v trajnostno skrb za naravno in kulturno dediščino šolskega okoliša in to vedenje posreduje mladim različnih starosti.

Časovnica

Projekt Lahkih nog naokrog bo potekal med šolskim letom v dogovoru z naročnikom naših programov. Prijava na projekt je možna najpozneje do konca meseca septembra na elektronski naslov šolske koordinatorke Maje Skubic Avsec maja.skubic-avsec@guest.arnes.si in moj naslov slavica.sterk@gmail.com. Udeleženci so seznanjeni z našimi programi na spletni strani šole.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...