Pojdi na glavno vsebino

Jezikajmo - zbliževanje kultur

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Materni jezik, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

5. festival Jezikajmo ─ Zbliževanje kulturbo potekal okvirno 18. aprila 2019. Na dan prireditve bo generalka in nastop šol udeleženk. Odločili smo se, da bo tudi letos festival potekal v dopoldanskem času. Ker je za pravo gledališko ozračje potrebno tudi veliko število gledalcev, smo se odločili, da bomo dvorano napolnili z učenci naše šole. Učenci od 6. do 9. razreda si bodo prireditev ogledali kot delni kulturni dan.

Posamezna šola naj pripravi prispevek, ki naj traja do 5 minut. Vljudno vas prosimo, da omejitev upoštevate. Zamislili smo si, da bi tenkočutno prepletali glasbo, ples, literaturo in gledališče v različnih jezikih.Šole udeleženke lahko pripravijo kakršne koli točke, ki v tujem jeziku ali v slovenščini prikazujejo kulturno raznolikost in drugačnost.

K sodelovanju vabimo slovenske osnovne in srednje šole, povabili pa bomo tudi osnovni šoli s Trbiža in iz Beljaka, s katerima že vrsto let aktivno sodelujemo. Šole bodo med šolskim letom v okviru pouka in interesnih dejavnosti uresničevale cilje projekta Jezikajmo, ki jih bodo s svojim nastopom uresničile na zaključni prireditvi.

Učenci in mentorji sodelujočih šol si bodo lahko vodeno ogledali naravno in kulturno dediščino Bleda.

Pričakovani cilji in rezultati

Glavni cilj projekta je, da se učenci seznanijo z raznolikostjo tujih jezikov in medkulturnimi razlikami ter se tako učijo načela zbliževanja kultur.Želimo preplesti mnogo kultur in jih združiti v eno zgodbo, s čimer želimo poudarjati pomen globalnega državljanstva. Povezali se bomo z lokalno skupnostjo (občina, občila, Zavod za kulturo Bled, turistično društvo Bled, gostinski ponudniki, vodeno spoznavanje kraja ...). 

S projektnim delom v šolskem letu 2018/19 bodo učenci s pomočjo metode aktivnega učenja jezika, ki bo vključevala izdelavo kratkih filmov, petje, igro vlog …, spoznavali različne kulture in jezike, ki jih bodo prepletli na zaključni prireditvi.

Povezali se bomo učitelji tujih jezikov, učitelji likovne vzgoje, računalništva, turističnih krožkov. Povezali se bomo tudi z občino, s starši in kulturnimi ustanovami. Otroke želimo navajati na pomen globalnega državljanstva in spodbujati načela trajnostnega razvoja.

Časovnica

Prijava na projekt bo potekala po e-pošti, na vnaprej pripravljenih prijavnicah, na katerih bodo mentorji izpolnili osnovne podatke: podatki o šoli, ime in priimek mentorja, število nastopajočih, naslov točke, kratek opis točke in tehnična oprema, ki jo bodo potrebovali na sami prireditvi. Prijava bo možna predvideno do konca februarja 2019. Projekt bodo mentorji na svoji šoli izvajali skozi vse leto, zaključna prireditev pa bo potekala na naši šoli, in sicer predvidoma 18. aprila 2019. Na zaključni prireditvi bodo šole udeleženke razdeljene v dve skupini, ki si bosta vodeno ogledali Bled oziroma imeli generalko, ob 11.15 bo sledil nastop, ki si ga bodo ogledali vsi nastopajoči in učenci naše šole od 6. do 9. razreda.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...