Pojdi na glavno vsebino

Gorniški tabor v Vratih

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja, Šport
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Opis projekta

Gorniški tabor ima na  naši šoli že bogato tradicijo. Septembra 2018 bomo organizirali že 24. Udeleženci tabora bodo učenci 8. in 9. razreda naše šole, vabimo pa tudi učence 7.,8. in 9. razredov drugih UNESCO šol in njihove mentorje. Pridružili se nam bodo tudi gosti iz dveh OŠ iz Beograda.

Tabor bo potekal 5 nepozabnih dni v Triglavskem narodnem parku, kjer si bomo naš Triglav ogledali z različnih zornih kotov. Udeleženci bodo tudi tokrat spoznali veščine gorništva, oblikovali pozitiven odnos do narave, premagovali napore na planinskih izletih po Julijskih Alpah (Bivak 4, Luknja, Vrtaška Planina,..), uresničevali načela sodelovanja, sožitja in spoštovanja različnih navad in kultur, se družili in sklepali nove prijateljske vezi.

Glavna dejavnost tabora so sicer planinski izleti, vendar pa udeleženci doživijo mnogo več. Poleg ogleda Planinskega muzeja, učenja uporabe defibrilatorja, sodelovanja na likovni in literarni delavnici, se preizkusijo tudi v orientaciji v naravi, prisluhnejo zanimivim predavanjem in predstavitvi reševanja v gorah, zapojejo ob tabornem ognju ter uživajo v družabnih in socialnih dejavnostih.

V projekt so vključeni delavci šole, GRS, člani PD, starši in Občina Kranjska Gora.

Pričakovani cilji in rezultati

Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva (bodoči gorski reševalci in gorniki), omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa povezovanje z drugimi šolami ob skupni dejavnosti, razvijanje družabnosti, tolerantnosti in drugih socialnih veščin ob skupnem delu.

Cilje trajnostnega razvoja prepoznavamo v tem, da udeleženci spoznavajo in osebno izkušajo naravno in kulturno dediščino gorništva ter da jim tabor omogoča razvoj oz. utrjevanje vrednot, povezanih s tem. Na socialnem področju se udeleženci srečujejo v zahtevnih psihofizičnih situacijah, kjer spoznavajo sami sebe in druge, se učijo sobivati v bolj izpostavljenih situacijah ter krepijo socialne veščine empatije, sodelovanja, strpnosti. Dodatno vrednost vidimo v medkulturnem sodelovanju, ki omogoča spoznavanje bogastva kulturne raznolikosti.

Rezultati oz. cilji, povezani s prenašanjem gorniške kulture, so dolgoročnejši in neposredno težko ocenjujemo učinkovitost samega tabora in dejavnosti na tem nivoju vrednot. Realno pa pričakujemo, da udeleženci spoznajo naravne značilnosti alpskega sveta, da spoznajo gorniško kulturo – da lahko primerjajo gorništvo v preteklosti in danes ter da lahko kritično razmišljajo o priložnostih gorniške kulture v prihodnosti, ki vključuje tudi ustrezno skrb zase, za druge in za okolje.

Časovnica

Priprave na naš projekt že potekajo. Tako rezervacije kapacitet in sodelovanje s sodelujočimi v projektu, kot seznanjanje udeležencev naše šole in gostov iz tujine. Starši naših 7. in 8. razredov so bili že seznanjeni s taborom in njegovim okvirnim potekom.

Razpis za udeležence ASP mreže bo poslan v juniju, prijave pa bodo potekale do sredine septembra.

Prihodnje leto pričakujemo okoli 50 udeležencev, zato je organizacija celotedenskega dogajanja kar zalogaj.

K projektu bomo povabili vse sodelujoče iz preteklega leta ter dodali nekaj novosti.

Tabor bo potekal 17. -21.9.2018 v Vratih.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...