Pojdi na glavno vsebino

Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Gozdovi, Okolje, Priložnosti za mlade, Vode in oceani, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Ledina
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

V okviru projekta učenci raziskujejo izbrano tematiko (plastika v okolju in umetnosti), ustvarjajo in soustvarjajo na to temo in predstavljajo svoja prizadevanja na poljubnem področju delovanja, ki vodi k varstvu okolja, umetnosti, raziskovanju. Svoje delo predstavijo drugim šolam kot primer uspešne prakse za poglabljanje in utrjevanje ciljev UNESCA skozi štiri stebre izobraževanja.

Delo načrtujemo za dve šolski leti: obe leti učenci aktivno pripravljajo gradiva o svoji uspešni praksi (ali več praks) za spletno glasilo z likovnimi izdelki in besedo. Prvo leto dela v projektu se odzovejo na likovni natečaj Plastika v umetnosti (vsaka šola lahko prispeva pet najboljših likovnih prispevkov za skupno razstavo, na OŠ Ledina in OŠ XIV. divizije Senovo), v naslednjem letu pa pripravijo gradivo preko besede in slike za skupno publikacijo,  s katerim bodo prispevale v izmenjavo uspešno prakso s svoje šole.

Svoja dognanja izmenjujejo z vrstniki iz drugih šol v Sloveniji in tujini.Med šolskim letom se šole in vrtci povezujejo preko videokonferenc, sodelovanja pri spletnem časopisu, natečaju in srečanj v živo v Mariboru na srečanju gledaliških skupin (OŠ Leona Štuklja Maribor) ter na tridnevnem taboru na Senovem (OŠ XIV. divizije Senovo).

Skozi besedo in likovni motiv udeleženci iščejo, kaj se v šoli dogaja tudi glede na aktualne UNESCO teme:  izobraževanje za trajnostni razvoj, okolje, gozdovi, vode, zdrav način življenja, vrednote, zbliževanje kultur, otrokove pravice, mir, medkulturno učenje, vloga ZN pri reševanju svetovnih problemov, kot je onesnaževanje sveta s plastiko.

V tem okviru v šolskem letu 2018/19 pripravimo razstavo najboljših likovnih izdelkov, v naslednjem šolskem letu pa skupno publikacijo.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji:

  • Učenci poglabljajo svoje znanje na področju razpisane tematike, predstavijo izsledke svojega raziskovanja drugim šolam in osveščajo o Unesco vrednotah, skrbi za okolje in izobraževanju za trajnostni razvoj, vse skozi različne dejavnosti na njihovih šolah.
  • Z vrstniki iz drugih šol izmenjujejo svoja dognanja preko IKT, na videokonferencah, sodelujejo na načrtovanih dejavnostih.
  • Aktivno sodelujejo na srečanjih z raziskovalnimi, literarnimi, gledališkimi in drugimi vsebinami ter na likovni razstavi, sooblikujejo publikacijo.

Rezultati:

  • Sodelujoči sodelujejo na likovnem natečaju Plastika v umetnosti.
  • Sodelujoči izdajo skupno publikacijo, v kateri se predstavijo z dobrimi vestmi iz njihove šole z besedo in likovnimi izdelki na razpisano temo (plastika v okolju in umetnosti).

Časovnica

V šolskem letu 2018/19 bo tema projekta Plastika v okolju in umetnosti.

Vabilo s prijavnico v elektronski obliki bo šolam in vrtcem posredovano preko spletnega portala UNESCO ASP mreže, prijave pa bomo zbirali do 28. 9. 2018.

Prijavljene šole in vrtci bodo teden dni po zaključku prijave na projekt na uvodnem sestanku ali po elektronski pošti seznanjeni z delovnim gradivom.

Projekt bo potekal celo šolsko leto na daljavo in v živo. Delo na posameznih šolah in v vrtcih bodo le-te predstavile v okviru tridnevnega tabora na Senovem, kjer bo potekala zaključna prireditev in razstava.

Prireditev za javnost bo v kulturnem domu na Senovem. V uvodnem delu prireditve bo predstavitev dela na temo Plastika v okolju in umetnosti. Sledila bo kulturna prireditev in razstava likovnih del na to temo.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...