Pojdi na glavno vsebino

Teden likovne umetnosti (25. - 31. maj 2020)

27. februar 2020

V organizaciji UNESCO posvetijo vsako leto v mesecu maju teden namenjen ozaveščanju pomena Likovne umetnosti v šolskem prostoru. V letošnjem letu je izbran teden med 25. in 31. majem.

Svetovna organizacija spodbuja v okviru »Art Education week« mlade in njihove mentorje, likovne pedagoge, k spoznavanju umetnosti skozi možnosti likovnega izraza ter razumevanja tradicionalnih in sodobnih kulturnih praks. Vsakoletni dogodek spodbuja raziskovanje družbenih raznolikosti in razumevanje družbenih vzorcev s pomočjo likovno ustvarjalnega procesa. Slovenskega šolskega prostora si ne predstavljamo brez likovne ustvarjalnosti mladih. Likovna umetnost, ki neposredno nagovarja mlade, skrbi za njihov skladen kognitivni, emocionalni, motorični in psihični razvoj. Nobeno predmetno oziroma poklicno področje ne more brez razvitih prostorskih predstav in sposobnosti vizualizacije. Udejanjanje razvijanja kulturne zavesti in likovnega izražanja je ena od ključnih evropskih kompetenc. Nekaterih učencev in kasneje dijakov, se likovno ustvarjalni proces tako dotakne, da likovnosti posvetijo tudi svojo poklicno pot.

Na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo smo si zadali cilj, da opozorimo na pomen likovne umetnosti za mlade in spodbudimo učence, dijake in njihove mentorje k povezovanju in iskanju skupnih rešitev za razvoj strokovnega področja. V šolskem letu 2019/20 smo se na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo odločili podpreti prizadevanja svetovne organizacije UNESCO in povabiti v okviru Tedna likovne umetnosti k sodelovanju tudi slovenske mlade ustvarjalce in njihove mentorje likovne pedagoge.

Dragi mentorji!

Vabimo vas, da pripravite skupaj z učenci v Unescovem tednu dogodek povezan s področjem likovne umetnosti. Na šoli lahko pripravite likovno razstavo, k sodelovanju povabite umetnika, pripravite lutkovno ali gledališko uprizoritev, organizirate performans, delavnico ali dan dejavnosti posvečen likovni umetnosti, se z učenci odpravite v likovno galerijo, izdelate kip na dvorišču šole... pa še veliko idej bi se našlo. Verjamemo, da vaša strokovnost in otroška ustvarjalnost nimata meja.

Pogoji za sodelovanje

Vsaka šola ki bi želela sodelovati pri dogodku mora ustrezno izpolniti prijavnico, ki jo najdete na spletnem naslovu: https://drive.google.com/file/d/1h7huq6v3cCeWilg-74OQbZykS0MVrVwI/view?usp=sharing ali v prilogi tega sporočila. Izpolnjene prijavnice pošljite najkasneje do 29. februarja 2020 na elektronski naslov primoz.krasna@zrss.si. Prijavnica mora vsebovati podatke o šoli kjer bo aktivnost potekala, mentorju, in časovni organizaciji dogodka. Glede na zbrane prijave bomo oblikovali skupno najavo dogodkov, ki se bodo zgodili v tem tednu.

Po zaključku dogodka prosimo vse sodelujoče šole ali mentorje da do 24. junija oblikujete kratko poročilo o dogodku na šoli (do 1500 znakov s presledki) in eno ali dve fotografiji. Lahko pošljete tudi kratek video zapis. Poročilo o dogodku objavite v šolski spletni učilnici. SOD-Sodelov@lnica Likovna umetnost na portalu SIO v forumu TEDEN LIKOVNE UMETNOSTI. Rezultati tedna Likovne umetnosti bodo predstavljeni na študijskih skupinah za likovno umetnost v mescu avgustu.

Časovnica dogodka:

  • 1. januar 2019 - začetek razpisa
  • 29. februar 2020 - zadnji rok za zbiranje prijav
  • 25. maj – 31. maj 2020 - izvedba Tedna likovne umetnosti
  • 24. junij 2020 - zadnji rok za oddajo poročila
  • avgust 2020 - predstavitev rezultatov na študijskih skupinah

Za dodatne informacije se lahko obrnete na primoz.krasna@zrss.si.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...