Pojdi na glavno vsebino

Slovenski učitelji mreže ASPne na obisku pri nemški mreži ASPnet v Nürnbergu, 24. in 25. marca 2023

25. marec 2023

Na pobudo Urada za UNESCO, generalnega sekretarja Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in nacionalnega koordinatorja ASPnet smo ob 30. obletnici delovanja slovenske mreže ASPnet v sodelovanju z nemškim nacionalnim koordinatorjem pripravili program dvodnevnega obiska slovenskih šolskih koordinatorjev ASPnet ter vodij središč ASPnet v Nemčiji.

Delovno srečanje je potekalo 24. in 25. marca 2023 v Nürnbergu.

Srečanja se je udeležilo 35 šolskih koordinatorjev in vodij središč skupaj z generalnim sekretarjem SNKU Gašperjem Hrasteljem, mag. Barbaro Urbanijo iz Urada za UNESCO, slovenskim nacionalnim koordinatorjem ASPnet Jožetom Bogatajem, pomočnico nacionalnega koordinatorja Ljubico Kosmač in zunanjim sodelavcem Anžetom Nunarjem. 

V petek, 24. marca, nas je sprejela nemška delegacija mreže ASPnet na Gimnaziji Bertold Brecht v  Nürnbergu, med drugimi Klaus Schilling, nacionalni koordinator nemške mreže ASPnet, Stephanie Schielein in Nicola Armbruster, regionalni koordinatorici ASPnet za Bavarsko ter bavarski učitelji ter šolski koordinatorji iz nemške mreže ASPnet.

Foto: Michael Hertel, Bertolt Brecht Schule

Namen popoldanskega delovnega srečanja je bil, da se obe mreži ASPnet predstavita, da si izmenjamo nekaj primerov dobrih praks, predvsem pa, da se v okviru popoldanskih delavnic družimo tudi na bolj neformalni ravni in tudi na takšen način izmenjamo katero od naših bogatih izkušenj.

Uvodoma nas je pozdravil ravnatelj in gostitelj Gimnazije Bertold Brecht dr. Thomas Krapf, nato pa vodja oddelka za izobraževanje Mesta Nürnberg Caroline Merkel. Oba sta izrazila zadovoljstvo, da je do srečanja prišlo, in upanje, da bomo vsi od tega srečanja veliko odnesli. Vse prisotne so na začetku pozdravili še Klaus Schilling, Gašper Hrastelj, Jože Bogataj ter Stephanie Schielein.

Po skupinskem fotografiranju je sledila 15-minutna predstavitev dela slovenske mreže ASPnet, ki jo je predstavil nacionalni koordinator. Na kratko je orisal razvoj mreže od leta 1993 dalje, ko je prva slovenska šola vstopila v mrežo ASPnet, ter se osredotočil predvsem na tekoče delo in projekte 133 šol, ki so trenutno v mreži.

Nemški nacionalni koordinator je v nadaljevanju predstavil delo in organizacijo mreže ASPnet v 16 nemških zveznih deželah, vlogo regijskih koordinatorjev, vlogo nacionalnega koordinatorja ter vsebine trenutnih projektov nemških članov ASPnet.

Sledili so primeri dobrih praks obeh držav. V imenu slovenske mreže ASPnet je projekt Gorniški tabor v Mojstrani predstavila vodja središča ASPnet za Gorenjsko Meta Dobida Verdnik iz OŠ 16. december v Mojstrani, vodja središča ASPnet za osrednjo Štajersko Urška Breznik iz OŠ Selnica ob Dravi pa njihov projekt HOLZwoodDRVOles. Oba projekta sta vzbudila veliko zanimanj pri nemških učiteljih.

Tudi slovenski učitelji smo z zanimanjem prisluhnili nemškima kolegoma, ki sta nam predstavila projekt o demokratičnih procesih delovanja dijaške skupnosti na Gimnaziji Lappersdorf in slikanje na steklo za akcijo Skupaj za mir na Goetheschule v Dieburgu.

Po kratkem premoru so se pričele delavnice  v  izvedbi slovenskih in nemških moderatorjev.  Tehnika world café se je izkazala za zelo ustrezno, saj smo se tako lahko veliko družili in izmenjali naša mnenja in izkušnje. Tematika delavnic se je dotaknila izvedbo šolskih projektov v smislu zelenega izobraževanja, evalvacije projekta Prihodnost izobraževanja, ter nadaljevanje projekta Skupaj za mir kot povabilo na likovno delavnico. Vsekakor smo vsi izkoristili priložnost za to, da spregovorimo tudi o možnosti bolj konkretnega medsebojnega partnerstva, obenem pa smo si lahko ogledali priložnostno razstavo na temo Izobraževanja za trajnostni razvoj – enakost med spoloma. Nekatere slovenske učitelje je nemški kolega popeljal na ogled dokaj nove šole.

Ob zaključku smo bili vsi enotnega mnenja, da je bilo srečanje izredno kvalitetno pripravljeno in izvedeno, predvsem pa koristno za vse udeležence. Slovenski in nemški učitelji smo imeli priložnost, da se pogovorimo o delu na naših šolah, ugotovili smo veliko podobnosti, vsekakor pa tudi razlike v načinu našega dela. Na obeh straneh je bilo čutiti veliko zadovoljstvo. In zakaj smo se srečali v Nürnbergu? Preprosto zato, ker je v tej nemški regiji največ delujočih šol mreže ASPnet in glede na geografsko lego mesta Nürnberg so se srečanja lahko udeležili tudi nekateri učitelji iz drugih zveznih dežel. 

Slovenski nacionalni koordinator je povabil nemško mrežo ASPnet in njihovega nacionalnega koordinatorja na uradni obisk v Slovenijo. 

V sobotnem dopoldnevu smo si v lepem in sončnem vremenu ob odličnem vodenju ogledali še kulturno-umetniške znamenitosti Nürnberga, zgodaj popoldne pa smo odrinili proti domu. 

Foto: Tatjana Perša

Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni, zato pričakujemo, da bodo rezultati srečanja vidni v okrepljenem sodelovanju med obema nacionalnima mrežama in novem zagonu idej, ki jih mednarodni stiki prinašajo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...