Pojdi na glavno vsebino

Mesečnik - maj 2023

10. maj 2023

Pozdravljeni, člani mreže Unesco pridruženih šol!

V letošnjem šolskem letu smo šole, ki smo vključene v mrežo Unesco pridruženih šol, spoznavale bogastvo naše kulturne in naravne dediščine. Želeli smo jo približati učencem in dijakom, da bi je ne samo poznali, temveč tudi cenili in skrbeli za njeno ohranjanje. 

O zaključku nacionalnega projekta, o dilemah, pomislikeh in vprašanjih, ki ste nam jih posredovali šolski koordinatorji in vodje projektov, smo se pogovarjali na srečanju vodij središč v ponedeljek, 24. aprila. Vse pomembne informacije o načrtovanju projektov, odgovore na zastavljena vprašanja, pobude smo strnili v majskem mesečniku, v katerem lahko preberete tudi o zaključku projekta Mlade oči v pesmih pomladi ter o dogodkih, ki se bodo zgodili v maju.

Želim vam prijetne majske dni, veliko lepih dogodkov, v srcu pa “zmeraj prostora za tisoč imenitnih stvari, ki jih ljubiti mora vse, kar živi.” 

S Pavčkovim verzom vas lepo pozdravljam.

Vanja Gabrijelčič, 
vodja središča ASPnet za Goriško


Vprašali ste nas, mi odgovarjamo

Šolska koordinatorica je sporočila, da še nima uporabniškega računa in se ne more prijaviti v razdelek za koordinatorje. Zanima jo, kdaj bo dobila uporabniški račun.

Vsi šolski koordinatorji imajo uporabniški račun. Prijavijo se s svojim elektronskim naslovom, ki je objavljen na www.aspnet.si. Nekateri uporabljajo več elektronskih naslovov, zato velja preveriti vse. Če ste pozabili geslo, uporabite funkcijo Pozabljeno geslo, vnesite svoj elektronski naslov in v nekaj trenutkih boste nanj prejeli povezavo, kjer si lahko nastavite svojo novo geslo.

Nasvet: če ne veste, kateri elektronski naslov uporabljate, poglejte, kateri elektronski naslov je objavljen pri vašem vrtcu ali šoli ali projektu.

Vodjo projekta zanima ali je potrebno oddati poročilo o projektu, do kdaj in kako.

Seveda. Tako kot pretekla leta, tudi letos vodja projekta odda poročilo o delu projekta. Vodja projekta se s svojim elektronskim naslovom prijavi na spletni strani www.aspnet.si (na dnu strani izbere Prijava za koordinatorje ter se prijavi s kombinacijo svojega elektronskega naslova in gesla. Če ste geslo pozabili, uporabite funkcijo Pozabljeno geslo).

Po prijavi vas na ti. Namizju pričaka seznam vaših projektov, kjer ste vneseni kot vodja projekta.

Ob vsakem projektu je tudi gumb Oddaj poročilo, ki vas vodi skozi postopek oddaje poročila. Poročilu morate priložiti tudi fotografije ter navesti seznam šol, ki so sodelovale pri projektu. Pri opisu projekta bodite še posebej pozorni, da odgovorite na vprašanja, ki jih od vas zahteva evalvacijska komisija. Vaše poročilo bo skupaj s fotografijami (v nelektorirani obliki) objavljeno na www.aspnet.si.

Glede rokov, glejte naslednje vprašanje.

Roki za oddajo poročil za šolske koordinatorje, vodje projektov in vodje središč ter za prijavo novih projektov

Kot smo se dogovorili v Kapeli, na našem letnem srečanju, so roki naslednji:

  • 30. 6. 2023: šolski koordinatorji oddajo letno poročilo za svojo šolo
  • 30. 6. 2023: vodje projektov oddajo poročilo za svoj projekt (to lahko storijo že prej, čez celo šolsko leto)
  • 7. 7. 2023: vodje središč oddajo poročilo za svoje središče
  • 18. 8. 2023: sestanek evalvacijskih komisij
  • 21. 8. - 25. 8. 2023: morebitni rok za dodatne obrazložitve, dodatno dokumentacijo za evalvacijsko komisijo

Na naši šoli bi želeli prijaviti nov projekt za prihodnje šolsko leto. Zanima nas, kako to naredimo?

Prijava novega projekta, ki bo potekal v šolskem letu 2023/2024 se izvede na enak način, kot je to potekalo že pretekla leta. Navodila skupaj z obrazcem najdete na spletni strani www.aspnet.si, v razdelku Projekti, Prijava projekta.

Ob tem bi vas želeli opozoriti na dogovor, ki smo ga sklenili na našem srečanju v Kapeli. Vodja projekta MORA že ob oddaji prijave poskrbeti, da je na šolski spletni strani objavljena stran, kjer se najde prijavnica in evalvacijsko poročilo, prav tako pa mora ob prijavi oddati okviren datum prijave ter povezavo do šolske spletne strani, kjer bodo zainteresirani našli vse potrebne informacije. Evalvacijska komisija bo ob prijavi preverila tudi opis na šolski spletni strani in gradivo (prijavnica, evalvacijski obrazec), pri čemer bo pogoj za potrjen projekt urejena šolska spletna stran projekta (pri tem bodite pozorni, da bodo prijavnica in evalvacijski obrazec pravilno datirani).

Teksta, ki ga boste oddali pri prijavi, naknadno ne bo mogoče urejati, zato predlagamo, da v tekstu namesto datumom zapišete, da so datumi objavljeni na vaši spletni strani (ki jo bo evalvacijska komisija pregledala), tam (na vaši spletni strani) pa že ob prijavi zapišete okvirne datume.

Pri tem opozarjamo, da projekte lahko prijavite samo člani. Kandidati za člane NE morete prijaviti projekta za šolsko leto 2023/2024, če tudi boste na podlagi priporočila evalvacijske komisije s šolskim letom 2023/2024 postali polnopravni člani.

Vodjo projekta zanima, kako je z izdajo potrdil sodelujočim šolam v projektih, ki so potekali v šolskem letu 2022/2023?

Dogovor o izdaji potrdil smo oblikovali na našem srečanju v Kapeli, v ožji skupini, skupaj z vodji središč, pa smo ga potrdili tudi na delovnem srečanju v Celju.

Posamezno potrdilo mora vsebovati: naziv projekta, člen in alineja, po kateri se podeli ena točka za sodelovanje, pri čemer je potrebno razlikovati med 20. in 17. členom, ki pokrivata napredovanje za učitelje oziroma vzgojitelje. Prav tako je vodje projektov opozarjamo, da je izdaja potrdila sodelujočim vzgojiteljem, učiteljem in profesorjem obvezna, medtem ko se potrdil vzgojno-izobraževalnim zavodom NE IZDAJA, saj nimajo nobenega smisla. Potrdilo podpiše vodja projekta in ravnatelj šole, ki je projekt organizirala.

Pri tem opozarjamo, da MORAJO vodje projektov razlikovati med členom o napredovanju za šole in vrtci, čemur iz izkušenj v preteklosti NISO posvečali dovolj velike pozornosti.


Dediščina v rokah mladih

Ne pozabite do konca meseca maja oddati izboljšanega prispevka, po navodilih in s primeri, ki so vam jih posredovali vodje središč.


Praznovali smo ...

Mlade oči v pesmih pomladi

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca, so na Osnovni šoli Alojza Gradnika izdali digitalno pesniško publikacijo, v kateri so prvič objavili izbrane in nagrajene pesmi mladih literarnih ustvarjalcev, ki so se prijavili na pesniški natečaj Mlade oči v pesmih pomladi kot del UNESCO projekta. Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo je že novembra objavila pesniški natečaj na temo harmonije, narave in ljubezni med nami. Natečaj je potekal v dveh kategorijah, in sicer za učence III. triade ter za dijake srednjih šol. Med skupno 40 deli so bile tako po izboru strokovne komisije izbrane po tri pesmi iz vsake kategorije.

https://os-dobrovo.si/solski-utrip/izid-pesniske-publikacije-mlade-oci-v-pesmih-pomladi

V četrtek, 13. aprila 2023, je bil večer v Vili Vipolže namenjen praznovanju poezije in mladih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Z literarnim dogodkom so slovesno zaključili UNESCO literarni natečaj Mlade oči v pesmih pomladih, na katerem so sodelovali mlade pesnice in pesniki s slovenskih osnovnih ter srednjih šol. Učenci so na prireditvi interpretirali pesniška dela šestih nagrajencev. Številni gostje so uživali v glasbenih ter plesnih izvedbah učencev OŠ Alojza Gradnika in z zanimanjem prisluhnili literarnemu pogovoru, katerega gost je bil vsestranski briški ustvarjalec Alan Marc. Literarni večer je bil čudovit preplet glasbene, plesne in literarne umetnosti.

https://os-dobrovo.si/solski-utrip/vecer-poezije-v-vili-vipolze

Napovednik za maj 2023

8. Unescov ASPnet tek mladih

V četrtek, 11.5.2023, bo na ulicah Ptuja potekal 8.Unescov Asp tek mladih, ki ga organizira Gimnazija Ptuj in MO Ptuj, pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Slogan letošnjega teka je Branje v gibanju.Vabljeni! 

Vabilo.pdf

Zaključek projekta Mestne razglednice

25.05. 23, ob 18.00 v Tartinijevem gledališču Piran: slovesna prireditev ob 50. obletnici vrtca Mornarček Piran in zaključku Unesco projekta Mestne razglednice

Moja stran Mojstrane

V maju in juniju vas vabimo, da se udeležite projekta Moja stran Mojstrane. Obisk je po dogovoru, lahko pa si jo ogledate tudi virtualno. Več v priponki. Lepo vabljeni!

Vabilo.jpg

Jesenički

Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice vljudno vabi učence in mentorje UNESCO šol in drugih bližnjih šol na 2. LIKOVNO KOLONIJO »Jesenički«.

Vabilo.pdf

Spletni kampusi Unesco

Vsaka dva tedna UNESCO organizira spletne UNESCO kampuse, ki so tematska srečanja namenjena mladim od 13. do 18. leta starosti iz celega sveta in se osredotočajo na prednostna področja izobraževanja. V dveh urah v francoščini ali angleščini strokovnjaki podajajo informacije o področjih delovanja UNESCO, kot so mir, izobraževanje deklet, kibernetsko nadlegovanje, svoboda izražanja, biotska raznovrstnost, oceani, podnebne spremembe itd. Program in obrazce za registracijo najdete na spletni strani UNESCO Campus. Število udeležencev je omejeno, zato se registrirajte čimprej.

Kampusi v angleščini:

4th May "Cyberbullying and disinformation" at noon 

Kampusi v francoščini:

25th May Webinar edition "Working for the planet" at 10 am 

12th May Webinar edition "Building Peace" at 2:30 pm 

20th June "Cyberbullying and digital information" at noon

Mladinski natečaj kratkih filmov this human world 2023 - "75 let človekovih pravic: Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?"

Mednarodni filmski festival o človekovih pravicah this human world (thw) bo v znamenju mladinskega natečaja kratkih filmov 2023. Potekal bo pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji. Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let, tako individualno kot skupinsko. Cilj je posneti kratke filme, katerim navdih je Splošna deklaracija človekovih pravic. Prijavite se lahko do 12. septembra 2023. Rok za oddajo kratkega filma je 12. november 2023. Več informacij je na povezavi:

https://unis.unvienna.org/unis/sl/topics/related/2023/thw.html

 





Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...