Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Primorsko

Sedež našega središča je na Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran, kjer se je zgodba slovenske Unescove mreže pridruženih šol pravzaprav začela. Zgodilo se je namreč, da je bil v šolskem letu 1992/93 na Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran organiziran pouk za begunske otroke iz Bosne in Hercegovine, ki so v naši deželi našli zatočišče pred strahotami vojne. Leta 1993 je tako Osnovna šola Cirila Kosmača Piran prejela Unescov certifikat s podpisom generalnega direktorja Unesca, dr. Federica Mayorja. Le-ta je leta 1997 šolo tudi obiskal.

Od takrat se »naša družina« širi in s ponosom lahko rečemo, da smo prav zanimiva in ustvarjalna druščina. Naši mladi in njihovi mentorji prihajamo iz vrtca, osnovne in srednje šole ter iz centra za delo z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami. Med nami sta tudi šoli z italijanskim učnim jezikom. Vsi skupaj sledimo pozitivnim ciljem in izzivom.

Za naš lokalni prostor sta značilna turizem in večkulturnost. Zato ni nič čudnega, da radi segamo po raznovrstnih projektih, ki nam omogočajo, da širimo svoja krila in raziskujemo ter poglabljamo svoje korenine. Radi imamo svojo kulturno dediščino in vedno z navdušenjem sprejemamo novosti ter se naučimo kaj novega. Vodita nas raziskovalni duh in želja po novih znanjih.

Naše članice iščejo izzive v raznih projektih in akcijah ter z njimi uresničujejo svoje cilje. V šolskem letu 2017/2018 smo koordinirali tri Unescove projekte, ki so se dotaknili mnogo raziskovalnih in ustvarjalnih področij. Seveda pa se izredno radi vključujemo v projekte, ki jih razpisujejo druge članice naše mreže ASPnet. Sodelujemo v dobrodelnih in solidarnostnih akcijah, povezujemo se z lokalnim okoljem ter aktivno povezujemo generacije med seboj. Aktivni smo tudi na področju spoznavanja in varovanja našega kulturnega in naravnega okolja. S preventivnimi akcijami in izobraževanji skrbimo za svoje psihično in fizično zdravje, razvijamo svoja močna področja in čut za odgovornost. Skrb za razvoj pozitivnih vrednot, s poudarkom na izgradnji zdravih medsebojnih odnosov, ima pri nas prav posebno mesto.

Seveda je največ aktivnosti namenjenih našim učencem in gojencem. Kljub temu se zavedamo, da moramo učitelji in vzgojitelji najprej poskrbeti za lasten osebni in profesionalni razvoj ter napredek. Le tako lahko otrokom in mladostnikom zagotovimo trdno podporo in kakovostno vodenje skozi učni proces in življenje.

Kakorkoli – Unescova miselnost je del nas vseh, je način našega življenja. Je naš vsakdan, ki v nas budi potrebo po iskanju odgovorov, boljših rešitev za vse in vsakogar. Je odgovornost, ki jo dolgujemo našim prednikom, zanamcem in predvsem samim sebi.

Sedež središča

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Vika Kuštrin

Vika je profesorica razrednega pouka. Od leta 2000 je zaposlena na Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran in takrat se je začela tudi njena aktivna pot v mreži ASPnet. Sprva je bila vodja projekta in šolska koordinatorica, zdaj pa je že vrsto let vodja središča za Primorsko. Veliko časa posveti aktivnostim, usmerjenim v mednarodno sodelovanje učiteljev in učencev. Veseli jo odkrivanje in spoznavanje novega. Z veseljem opravlja delo učiteljice, ki ji omogoča stalen osebnostni in profesionalni razvoj ter ji nenehno zastavlja nove cilje in izzive. Prepričana je, da je kakovostna izobrazba, ki bi je moral biti deležen vsak posameznik, temelj za boljši jutri vseh nas.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...