Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino

Šole našega središča so nosilke mnogih Unescovih projektov, vključujejo pa se tudi v mnogo projektov, ki jih organizirajo šole drugih središč. Največji poudarek naše šole dajejo razvijanju vrednot, poleg tega pa še vzgoji za demokracijo, skrbi za okolje, negovanju maternega jezika, ozaveščanju aktualne problematike migracij in razvijanju solidarnosti. Posebno pozornost posvečamo tudi Romom in njihovi kulturi. Povezanost med šolami poteka odlično, kar se kaže v medsebojnem gostovanju v projektih šol in dobrem vzdušju na delovnih srečanjih koordinatorjev. Nekatere šole se vključujejo tudi v evropska mreženja in projekte, kot so Eko in Zdrave šole, ter tako nadgrajujejo ali prepletajo Unescova načela.

V šolskem letu 2017/18 so bila organizirana tri delovna srečanja koordinatorjev šol središča. Že nekaj let imamo navado, da so ti sestanki na različnih šolah, saj pokriva naše središče geografsko obsežno področje, v središče pa je vključenih precej šol. Tako imamo priložnost, da bolje spoznamo šolo gostiteljico. Letos smo se srečali na sedežu središča v Pišecah, na Gimnaziji Novo mesto in Osnovni šoli Leskovec. Na srečanjih koordinatorji podrobneje predstavijo lastne projekte, kar pripomore k temu, da se šole lažje odločijo za sodelovanje v njih. Tako rekoč skoraj vse šole središča sodelujejo na mednarodnem Unescovem taboru Premikamo meje v Pišecah, precej pa jih sodeluje tudi v projektu Dediščina v rokah mladih, v projektu Večerja in projektu Moder stol. Poleg tega imamo navado, da organiziramo skupen prevoz na dogodke, kot so Tek mladih na Ptuju, Dan človekovih pravic v Ljubljani in podobno.

Središče vodim že več let in zadovoljno lahko rečem, da obstaja med šolami dobra povezanost, da se koordinatorji radi udeležijo naših delovnih srečanj, da se oglašajo tudi druge šole z željo po vključitvi. Prepoznavni smo v svojem okolju in tudi širše, ob osmih osnovnih šolah so tu še štiri srednje šole, od tega dve zelo uspešni gimnaziji. Tako se lahko učenci, ki prihajajo z Unescovih osnovnih šol v srednje šole, razvijajo v spodbudnem okolju še naprej. Želimo si narediti več promocije med najmlajšimi in k sodelovanju pritegniti še kakšen vrtec.

Sedež središča

Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Tanja Plevnik

Tanja v Unescovi mreži pridruženih šol deluje dolga leta, od blizu je lahko spremljala njene vzpone (in padce). Vodenje središča je prevzela od Rut Zlobec, svoje sodelavke in prijateljice. Od nje je podedovala tudi vodenje projekta Moder stol – nekdo misli nate. Verjame v alternativne oblike dela z mladimi. Na Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece je idejna vodja in koordinatorica vsakoletnih mednarodnih taborov Premikamo meje, ki predstavljajo inovativno obliko povezovanja šolskega kurikula z neformalnimi oblikami učenja.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...