Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Koroško

Posamezni zavodi Središča ASPnet za Koroško tvorijo barvit mozaik učečih se šol. Prihajamo iz barvite Mislinjske in Mežiške doline, ki se razprostirata med mogočnim Pohorjem in Karavankami ter nam dajeta pečat posebne prvobitnosti in čvrstosti.

V tem barvitem okolju so majhna, čudovita mesta in v njih so postavljene šole, tiste šole, ki smo vse od leta 1997 postajale del velike Unescove družine  pridruženih šol. Naravna in kulturna dediščina barvite Koroške, vse od skrivnostne Pece, kralja Matjaža preko Suhodolčanovega Krojačka Hlačka in tja do mirovniškega mesta ter mnogo drugega, je vsebina, ki jo šole v svojih projektih raziskujemo in s katero bogatimo učne programe.  Znanje in izkušnje, ki jih pri tem pridobimo, delimo z drugimi. Vsaka po svoje smo si zarisale pot, a imamo skupne cilje in temeljna načela, ki so opora pri razvijanju življenja in dela v Unescovih šolah.

»Živimo v enem svetu, učimo se za en svet« je geslo, ki nas je leta 2004 povezalo v središče.

Pri nas je UNESCO vtkan v vsak trenutek življenja in dela. Kot drobna nit se vije skozi vsak trenutek in se odraža v medsebojnih odnosih, učnih urah, odmorih, dnevih dejavnosti, aktivnostih s starši ter lokalno skupnostjo, projektih in prireditvah ter odnosu do narave, okolja, dediščine in sočloveka. Vsepovsod se odraža pristop, ki temelji na štirih Delorsovih stebrih izobraževanja za 21. stoletje.

»Ni poti do miru, mir je pot,« je zapisal Mahatma Gandhi. V našem mirovniškem mestu gradimo pot miru z jasnim mirovniškim sporočilom, ki je navdih za naš Unescov projekt Mirovniški festival, ki vsako leto poveže šole našega središča. Prav tako nas povezujeta projekta Kralj Matjaž pod goro Peco in Branje – moje sanje.

Unescove šole v našem središču smo odprte šole, kar se jasno kaže v dejavnostih ob naših rednih dejavnostih. Izjemni primeri dobre prakse so Bazar, projekt Zdrav življenjski slog, projekt Spoštljiv dialog, Mediacija, 8 krogov odličnosti in mnogo drugih.

V učni proces vključujemo dejavnosti ob praznovanju mednarodnih dni.

Ponosni smo, da je bila iz našega središča izbrana učenka Maša Popič in se udeležila Mednarodnega medkulturnega Unescovega kampa v Grčiji.

Posebej ponosni pa smo na uspešno delovanje našega Unescovega glasnika Luke Kropivnika, ki se vedno zelo rad vrača v naše šole in z nami deli svoje bogato znanje in izkušnje.

Naše šolske prostore krasijo modri stoli, naše okolje drevesa miru, pod goro Peco nas povezujejo ledene skulpture Kralja Matjaža in bralna značka je trdno zasidrana med našimi učenci.

Naše središče je odprto učeče se, v njem je prostor za odgovorno obnašanje, spoštovanje, humanitarnost, ekološko ozaveščenost, kreativnost, ustvarjalnost in sočutnost.

Šole v središču verjamemo v mlade in zavedamo se, da nam UNESCO daje edinstvene temelje za delo.

Sedež središča

Prva osnovna šola Slovenj Gradec

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Bernarda Zlodej

Bernarda je učiteljica angleškega in nemškega jezika. Zadnjih 19 let je v njeno življenje in delo vtkan UNESCO v globoko doživeti navezi z ljudmi iz mreže ASPnet. Vsa leta dela in zori s pomembnimi cilji in aktivnostmi slovite svetovne organizacije. Leta 1999 je prvič okusila druženje s čudovitimi ljudmi, prežetimi z Unescovimi vrednotami, na Mednarodnem taboru v Piranu in tako se je začela njena nova zgodba. Sprva kot šolska koordinatorica, kasneje nekajkrat kot vodja projekta Mirovniški festival in vodja Unescovega Središča ASPnet Slovenj Gradec, danes središča za Koroško. Pravi, da "ko enkrat poženeš korenine in razprostreš krila, potem si vedno UNESCO".

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...