Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Goriško

V Središče ASPnet za Goriško s sedežem na Gimnaziji Nova Gorica je vključenih pet šol: štiri osnovne in ena srednja. Čeprav je središče majhno, je po svojem delu prepoznavno v Sloveniji in tudi v tujini. Šole sodelujejo v številnih projektih v okviru Unescove mreže pridruženih šol in projektih Evropske unije, organiziramo pa tudi dva projekta: projekt Meja – naša zgodovina in naša evropska prihodnost ter projekt Likovni ekstempore.

Gimnazija Nova Gorica je nosilka projekta Meja – naša zgodovina in naša evropska prihodnost. Nova Gorica, mesto na meji, se je v svojih šestdesetih letih naučila živeti na robu Slovenije in slovenstva ter spoznati vse prednosti in bremena, ki jih prinaša politična, jezikovna in narodnostna razmejitev. Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga stoletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je sedaj proces združevanja Evrope v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil. Mladi pri delu v tem projektu utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni člani pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja in prijateljevanja z elementi zavezništva. Mladi pri sodelovanju v projektu navezujejo stike z vsemi šolami slovenske in svetovne mreže ASPnet in tudi s šolami sosednjih narodov.

Vsako leto septembra ob mednarodnem dnevu miru organiziramo srečanje članov ASPnet na meji ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. V šolskem letu 2018/19 je srečanje postalo vseslovensko. Častni pokrovitelj slovesnosti je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na srečanje povabimo tudi šole iz sosednjih držav.

Osnovna šola Šempas je nosilka projekta Likovni ekstempore, katerega glavni nameni so spoznavanje kulturne dediščine, skupno umetniško ustvarjanje in druženje med učenci in dijaki iz osnovnih in srednjih šol ter šol s prilagojenim programom za invalidno mladino med vrstniki iz različnih jezikovnih okolij (Slovenija, Italija). Pri likovnem ustvarjanju in druženju učenci spoznavajo kulturno dediščino in moderne tokove v umetnosti (sodelovanje z domačimi umetniki, npr. BridA – Zavod za sodobno umetnost, Šempas).

Šole v našem središču uresničujejo mnogo projektov. Mladim omogočamo, da pri projektih spoznavajo sebe, svoje vrline in sposobnosti, krepijo svojo pozitivno samopodobo, spoznavajo in ozaveščajo pomen kulture, jezika, zgodovinske dediščine za ohranjanje narodnostne identitete in našega skupnega doma – planeta Zemlje. Mladi se tako učijo, kako živeti v skupni Evropi, kako postati državljani sveta in kako ohranjati svojo narodno identiteto.

Sedež središča

Gimnazija Nova Gorica

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Ines Vižin

Ines je profesorica francoščine in angleščine. Je ljubiteljica umetnosti in potovanj. To ljubezen rada prenaša na dijake. Meni, da lahko pri pouku tujega jezika učitelji veliko naredijo za to, da postanejo dijaki razgledani, strpnejši, obenem pa se zavejo svojih korenin. S projekti, mednarodnimi izmenjavami, avtentičnim učenjem in povezavami z drugimi šolami si prizadeva učenje jezika osmisliti v duhu štirih Delorsovih stebrov izobraževanja za 21. stoletje.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...