Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Gorenjsko

Raznolikost. Povezanost. Pripadnost. To so besede, s katerimi kot vodja središča najbolje opišem svoje doživljanje središča.

Razprostrti smo po celotni Gorenjski. Že zaradi umeščenosti v različna okolja smo si šole različne med seboj. Vsaka od šol, vključena v naše središče, ima svoje posebnosti ter svoj način uresničevanja Unescovega poslanstva. Nekatere šole so zelo povezane s svojimi lokalnimi okolji in z Unescovimi aktivnostmi negujejo kulturno in naravno dediščino domačega kraja. Druge šole so usmerjene bolj navzven, se mednarodno povezujejo, skrbijo za širšo Unescovo promocijo in znajo svoje Unescove glasove širiti v svet. Tretje šole svoja majhna, a pomembna Unescova jedra gradijo v okviru svojih šol, med učenci. Prav ta raznolikost nas bogati. Ob vsakoletnih srečanjih središča in drugih druženjih te posebnosti spoznavamo, se drug od drugega učimo in s tem nemalokrat obogatimo tudi delovanja svojih šol.

Na srečanjih s koordinatorji in drugimi mentorji Unescovih dejavnosti po šolah mi je  vedno prijetno. Ob vsebinah, ki se nas dotaknejo, so topli in dobrodušni odnosi tisti, ki nas navdihnejo in napolnjujejo. Verjamem, da so z Unescom povezane srčne vrednote, ki nas spremljajo in zaradi katerih se čutimo drugim blizu  – povezani.

In prav ta povezanost nas skupaj z Unescovim delovanjem dela pripadne. Pripadnost ne pomeni le sledenje Unescovim nalogam, zastavljenim ciljem, prioritetnim temam, izvajanje obeleževanj in projektov; pripadnost prinese zavest o tem, da smo šole majhni koščki mozaika, ki s središči in nacionalnimi mrežami predstavljamo ASPnetov svet.

V šolskem letu 2017/18 so »ASPnetov svet« našega središča sestavljala povezovanja in druženja na izobraževanjih in sestanku središča, pri sodelovanju pri projektih ter na srečanju središč. Trudimo se, da bi vsako leto izvedli eno neformalno srečanje središča, ki ga organizira ena izmed šol za učence/dijake in koordinatorje. Tokrat so nam na Osnovni šoli Poljane nad Škofjo Loko pripravili izredno prijetno in vsebinsko bogato srečanje, na katerem smo lahko začutili kulturno dediščino šole in kraja, spoznali bližnjo okolico šole s čudovito naravo ter imeli hkrati tudi priložnost za druženje. Ker ni bilo skupnega dogodka za celotno mrežo, je bila to za središče in koordinatorje pomembna priložnost za srečanje, spoznavanje in izmenjavo.

Dodano vrednost mreženju je v tem letu predstavljalo sodelovanje na Mednarodnem mladinskem taboru v Halkidikiju v Grčiji v mesecu avgustu; udeležili so se ga učenki iz Osnovne šole Poljane nad Škofjo Loko ter spremljevalec - koordinator iz Gimnazije Jesenice.

Zamenjalo se je nekaj šolskih koordinatorjev. Všeč mi je, da kljub menjavam koordinatorjev delo po šolah nemoteno poteka in da se novi koordinatorji praviloma aktivno vključujejo v mrežo. Večkrat se menjave izkažejo tudi kot dobra poživitev in nov zagon za Unescove dejavnosti po šolah. Vesela sem, da se v središču ljudje mrežijo – da se koordinatorji med seboj povezujejo in iščejo podporo in informacije tudi drug pri drugem, saj se ravno s tem krepi bogastvo raznolikosti, povezanost in pripadnost naši Unescovi mreži pridruženih šol.

Sedež središča

Osnovna šola 16. decembra Mojstrana

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Nives Košir Maček

Nives vodi središče od leta 2012. Z ASPnet se je kot mentorica srečala v prvem mesecu zaposlitve, ko je dve učenki spremljala na Mirovniški tabor v Slovenj Gradec. Tam ga je začutila. Unescov duh, kot ga imenuje. Ta jo je spremljal do šolskega koordinatorstva in preko njega do vodenja središča. Vesela je, da je del mreže ASPnet z Unescovim duhom.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...