Pojdi na glavno vsebino

Večerja

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG)
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem
Vodja projekta: Irena Jarc (irena.jarc22 [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Na naši šoli veliko pozornosti posvečamo gastronomiji in kulinariki ter kulturi prehranjevanja, saj je to temeljna vsebina naših izobraževalnih programov. Želimo, da mladostniki oblikujejo lasten odnos do prehrane in prepoznajo prehranjevanje kot vrednoto, ki spodbuja trajnostno skrb za zdrav življenjski slog. V okviru projekta bomo osveščali o pomenu zdrave prehrane ter spodbujali uporabo ekološko pridelanih sestavin lokalnega izvora. Poudarili bomo tudi pomen priprave svečanih obrokov kot obreda, kar krepi medsebojne vezi. Mladostniki bodo spoznavali tradicionalne jedi v sodobni preobleki, povezane s kulturno dediščino, in se naučili, kako izbrati ustrezno pijačo. Poleg tega bomo osveščali o bontonu pri uživanju hrane ter skrbno dekorirali prostor in jedi, da ustvarimo prijetno vzdušje ob obroku.

Projekt poteka celo šolsko leto, udeleženci pa lahko sami izberejo čas in način izvedbe. Prijave sprejemamo do 30. 1. 2025, evalvacija pa mora biti zaključena do 1. junija 2025. Projekt bo potekal na daljavo in ne bo imel skupne zaključne prireditve.

Namen projekta: S projektom želimo opozoriti na pomen hrane v našem vsakdanjem življenju. Hrana ni zgolj sredstvo za potešitev lakote, temveč tudi vir užitka in pomemben del naše identitete. Skupni obrok, vključno s pripravami nanj, je obred, ki krepi medsebojne vezi in omogoča globlje povezovanje med mladostniki.

Izvedba dogodka: V okviru projekta boste organizirali različne aktivnosti, kot so delavnice priprave jedi, degustacije, predavanja in druge oblike srečanj. Dogodki naj bodo nepozabni zaradi urejenega prostora, prijetnega vzdušja ter različnih okusov, videza in vonjav jedi. Ob tem boste lahko pripravili tudi spremljevalni program, ki bo obogatil dušo mladostnikov, vključno z likovnim, glasbenim, gledališkim, literarnim in plesnim ustvarjanjem.

Naš cilj je, da vsaka faza projekta, od ideje do izvedbe in evalvacije, vključuje učence in dijake, ter obogati njihov čutni, čustveni in socialni svet. Izpostavljamo, da prehranjevanje povezuje, utrjuje občutek pripadnosti ter krepi medosebne vezi. Pri izbiri receptov bomo posebno pozornost namenili pripravi zdravih in uravnoteženih jedi, ki bodo narejene iz ekoloških sestavin lokalnega izvora.

Vključitev strokovnjakov: Šole so vabljene, da k sodelovanju povabijo različne strokovnjake s področja kulinarike ali kulturne delavce, ki bodo obogatili spremljevalni program.

Potrdila o sodelovanju: Vsem udeležencem (šolam in mentorjem) bomo izdali potrdila o sodelovanju.

Več informacij najdete na:
https://www.ssgt-nm.si

Fotogalerija

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...