Pojdi na glavno vsebino

Vrtički UNESCO na Osnovni šoli Brežice: sivka in maline

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Podnebne spremembe, Voda
Nosilec: Osnovna šola Brežice
Vodja projekta: Martina Suban (martina.suban [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Za cilj projekta Unesco vrtički smo si zastavili medpredmetno in medgeneracijsko sodelovanje, ki ga povezujejo vsebine naravoslovnih predmetov. Učenci pridobivajo praktična znanja o gojenju zelišč, o orodjih in načinih obdelovanja zemlje. Projekt se izvaja v učilnici v naravi.

Sivke in maline so  rastline, ki dajejo veliko možnosti za raziskovanje. Na Osnovni šoli Brežice jih že vrsto let gojimo v učilnici na prostem. Vsako leto nas presenetijo s pridelkom in dišečimi cvetovi. Njihova uporaba je pestra, od kulinarike, pridelava čajev, sirupov, do preučevanja njihovih koristnih, zdravilnih in lepotilnih lastnosti. 

Učenci sporočajo, da svoja znanja o gojenju in uporabi prenašajo naprej, sivko in maline sadijo v svojem domačem okolju in promovirajo uporabo obeh rastlin.

Uporabna znanja nadgrajujemo z druženji v naravi, razvojem prečnih veščin, prijazni komunikaciji in ozaveščenosti povezanosti zdravega okolja z dobrim počutjem učencev.

V šolskem letu 2022/2023 bomo nadaljevali sodelovanje s šolami iz lokalnega okolja in šolami, ki so izvajale projekt na daljavo in uspešno oddale poročila. Vabljeni bodo tudi ostali, ki jih bodo pritegnili cilji projekta.

Aktivnosti bodo potekale enkrat mesečno od septembra do junuja na različnih lokacijah:

- Naravoslovna učilnica v naravi,

- učilnica naravoslovja na OŠ Brežice,

- telovadnica na OŠ Brežice,

- Posavski muzej,

- okolica mesta Brežice.

Zaključek pojekta načrtujemo maja 2023 na Osnovni šoli Brežice.

Aktivnosti: zasaditev sivke, izdelava sivkinega sladoleda in mil, čajev, priprava sladic iz malin, skrb za rast rastlin, ureditev cvetličnega korita, likovni izdelek, izmenjava izkušenj in razvoj prečnih veščin, druženje in evalvacija.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...