Pojdi na glavno vsebino

Kralj Matjaž pod goro Peco

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Črna na Koroškem
Vodja projekta: Vesna Burjak (vesna.burjak [afna] amis.net)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V okviru projekta potekajo različne dejavnosti, saj se lahko učenci in dijaki vključijo v gradnjo snežnih gradov in preživijo zanimiva dneva na zimskem taboru. Gradove lahko izdelajo tudi iz odpadne embalaže, lahko pa fotografirajo zanimive motive v okviru foto natečaja Zimska pokrajina.

Konec januarja v Črni na Koroškem na poseben način obudimo legendo o našem kralju Matjažu, ki spi pod mogočno goro Peco. V čast in spomin gradimo snežne gradove kralja Matjaža, zato učence in dijake UNESCO šol in šol v koroški regiji vabimo na dvodnevni tabor kralja Matjaža, kjer bomo med udeleženci spodbujali kreativnost, timsko delo, ustvarjalnost in domišljijo ter težili k smernicam trajnostnega razvoja.

Na taboru bodo udeleženci spoznali Črno, njeno okolico, nekatera društva, skupaj se bodo družili in ustvarjali snežne gradove. Druženje poteka dva dneva, običajno zadnji vikend v januarju. V petek popoldne se udeležnci zberejo, se spoznajo, sodelujejo v različnih ustvarjalnih delavnicah, spoznavajo Črno z okolico, se družijo in izdelajo načrte za gradnjo snežnih gradov. Naslednji dan (na osrednji prireditvi) poteka gradnja snežnih gradov v manjših skupinah, ki jo sestavlja 5 do 8 udeležencev.

Udeleženci se lahko znotraj projekta KRALJ MATJAŽ POD GORO PECO vključijo na tri dejavnosti:

  • DVODNEVNI TABOR in GRADNJA SNEŽNIH GRADOV (poteka v živo, konec januarja 2023)
  • GRADOVI IZ ODPADNE EMBALAŽE (karton, papir, plastenke ...) - na daljavo, fotografije gradov se pošlje po e-pošti do konca marca 2023
  • FOTO NATEČAJ ZIMSKA POKRAJINA - na daljavo, fotografije se pošlje po e-pošti do konca marca 2023

Dvodnevni tabor, gradnja snežnih gradov in foto natečaj sta primerna za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in srednješolce. Skulpture gradov iz odpadne embalaže pa lahko ustvarjajo tudi mlajši, in sicer učenci od 1. do 9. razreda osnovnih šol.

Osrednja prireditev je zagotovo gradnja snežnih gradov, ki bo potekala v januarju 2023. 

Na vse omenjene dejavnosti se lahko šole prijavijo preko obrazcev, ki jih najdejo na spletni strani naše šole.        V mescu juniju bomo vsem sodelujočim šolam poslali potrdila o sodelovanju.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...