Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Z ustvarjanjem povezujemo

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Človekove pravice, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
Vodja projekta: Matej Petrovčič (petrovcic.matej [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Živeti trajnostno pomeni živeti odgovorno. Odgovornost med drugim vključuje spoštljiv odnos do ljudi, kulturnega in naravnega okolja. Večja ko je človekova občutljivost za človeško življenje, bolj se v njem prebuja smisel za mir in spoštovanje okolja. S projektom »Z ustvarjanjem povezujemo« se navezujemo na vrednote kot so: mir, solidarnost in kulturne vrednote, ki povezujejo in združujejo različne generacije. Z ustvarjalnim dnem oz. projektom želimo spodbuditi in okrepiti sodelovanje z že sodelujočimi šolami in vključiti otroke ranljivih skupin (Varstveno delovni center Kranj, Varstveno delovni center INCE Mengeš, OŠ Helene Puhar, Mladinski center Škrlovec, CIRUS Kamnik).

Projekt je namenjen učencem osnovnih in srednjih šol gorenjske regije, k sodelovanju pa bodo povabljeni tudi varovanci zavodov ranljivih skupin. 

Namen projekta je širiti kulturno zavest med mladimi in mentorji, spoznavati kulturno dediščino Gorenjske, pa  tudi širiti zavest o svobodi izražanja ter o ustvarjanju in strpnosti.

Projekt bo izveden v občini Cerklje na Gorenjskem v okolici samostana Adergas oz. na daljavo, če okoliščine izvedbe v živo ne bodo dopuščale. Izvedba projekta je predvidena 22. aprila 2022.

Po zboru pred samostanom Adergas bodo udeleženci imeli krajši nagovor o zgodovini ter pomenu kulturne in naravne dediščine, temu pa bo sledilo ustvarjanje na prostem. Sodelujoči bodo deležni tudi krajšega spremljevalnega kulturnega programa, ki ga bodo pripravili učenci Osnovne šole Davorina Jenka (folklora, pevski zbor itd.). Ob koncu bo strokovna komisija izbrala nekaj likovnih del, ki bodo nagrajena.

Razpis o projektu bo objavljen na spletni strani šole in posredovan vsem Unesco šolam gorenjske regije predčasno, z namenom, da se bodo vsi zainteresirani pravočasno seznanili s podrobnostmi in časovnim potekom projekta.

Nagrajeni udeleženci bodo po zaključku projekta potrdila prejeli po pošti.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...