Pojdi na glavno vsebino

Kralj Matjaž pod goro Peco

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), IKT, Medijska in informacijska pismenost, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Umetnost
Nosilec: Osnovna šola Črna na Koroškem
Vodja projekta: Vesna Burjak (vesna.burjak [afna] amis.net)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

V okviru projekta na šoli izvedemo dvodnevni tabor, na katerem učenci in dijaki spoznavajo naš kraj in v mešanih skupinah gradimo snežne gradove. Sodelujejo lahko tudi na foto natečaju, IKT natečaj - tu rišejo z različnimi aplikacijami stripe na temo kralja Matjaža in ustvarjalnem natečaju, ki je namenjen mlajšim otrokom.

Za Črno na Koroškem ima kralj Matjaž prav poseben pomen. Legendo o njem poznajo že naši najmlajši. Velikokrat ga obiščemo v njegovi votlini na Peci, rišemo gradove, pišemo pesmi in ga obujamo v naših spominih. Ker želimo ohraniti ta del naše kulturne dediščine in jo predstaviti tudi drugim, smo se odločili za projekt, ki bi kralja Matjaža in naš kraj približal čim večjemu številu ljudi.

Konec januarja vsako leto v Črni gradimo gradove kralja Matjaža. Zato si želimo, da bi učenci in dijaki Unesco šol in šol v koroški regiji sodelovali v našem projektu in se udeležili tabora Kralja Matjaža. Na taboru bodo udeleženci spoznali Črno in njeno okolico, se družili in skupaj ustvarjali snežne gradove. Druženje bo trajalo dva dneva (zadnji vikend v januarju 2021).

V petek popoldne se udeleženci zberejo, se spoznajo, sodelujejo v različnih ustvarjalnih delavnicah, spoznavajo Črno in okolico, izdelajo načrte za gradnjo in uživajo v druženju. Naslednji dan poteka gradnja snežnih gradov. Šole zaključijo z gradnjo pred ostalimi graditelji in po razglasitvi nagrad nagrajencem foto natečaja ter končni evalvaciji se tabor zaključi.

Vključijo se lahko tudi vrtci in šole na daljavo in sicer:

  • foto natečaj, ki je vezan na zimski čas (7. do 9. razreda, srednja šola) - se zaključi sredi januarja 2021
  • snežne skulpture na temo Gradovi kralja Matjaža (vrtec, 1. do 6. razred) - zaključi 31.3.2021
  • ustvarjanje s pomočjo IKT-ja (strip z naslovom 'Kralj Matjaž se prebudi; od 7. do 9. razreda, srednja šola) - zaključi se 31.3.2021

Projekt je usmerjen v varovanje in ohranjanje naše kulturne dediščine, sodelovanje med udeleženci tabora in spodbujanje kreativnosti, ustvarjalnosti ter domišljije. Preko različnih dejavnosti na daljavo (foto natečaj, snežne skulpture in ustvarjanje s pomočjo IKT-ja) krepijo svojo izvirnost, samoiniciativnost, ustvarjalnost, domišljijo in hkrati opazujejo naravo, okolje in se učijo sobivanja z njo.

Pričakujemo odziv na različne aktivnosti, v katere se bodo vključili udeleženci po lastni izbiri in glede na svojo razvojno stopnjo.

Vključijo se lahko Unesco šole, šole iz zamejstva oziroma širše koroške regije. Na naši spletni starni šole so vsa navodila in obrazci za prijavo, prijavo na projekt pa pošljemo tudi na UNESCO središče za Koroško. Udeležencem na koncu izdamo potrdilo o sodelovanju v okviru izvedenih dejavnosti pri projektu.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...