Pojdi na glavno vsebino

Kapljice življenja - JAZ

Teme: Kultura miru in nenasilja, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, IKT, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Oceani, Okolje, Podnebne spremembe, Šport in športne vrednote, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost, Voda, Whole-school approach
Nosilec: Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec
Vodja projekta: Tadeja Spagnolo (tadeja.spagnolo [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

V šolskem letu 2020/2021, bomo projekt Kapljice življenja izvajali na temo JAZ. Projekt se bo na šoli izvajal v sodelovanju z drugimi Unesco šolami. Zaključili ga bomo z izvedbo projektnega dne 30. 3. 2021, ko bomo hkrati obeležili tudi svetovni dan voda.

V šolskem letu 2020/2021, bomo projekt Kapljice življenja izvajali na temo JAZ. Kot vsako leto, bomo na šoli tudi letos projekt navezali na vzgojni načrt šole, zato bodo dejavnosti potekale skozi celo šolsko leto. V mesecu marcu bomo izvedli medpredmetno povezovanje, nato pa projekt zaključili z izvedbo projektnega dne 30. 3. 2021, ko bomo hkrati obeležili tudi svetovni dan voda. 

Skozi praktične delavnice, ki bodo deloma potekale tudi v angleškem jeziku, bomo učence spodbujali k oblikovanju pozitivne samopodobe, sprejemanju drugačnosti ter medvrstniškem sodelovanju. Učenci se bodo urili v čuječnosti – zaznavanju, zavedanju in sprejemanju sebe kot posameznika in člana skupnosti.

V sklopu projekta učenci:

  • pridobivajo znanja in spretnosti, potrebe za spodbujanje trajnostnega razvoja,
  • se izobražujejo v trajnostnem načinu življenja (čuječnost, zdravje, gibanje, skrb za okolje, vrednote,        stališča, učenje učenja …)
  • se družijo in širijo prijateljske vezi,
  • se urijo v čuječnosti,
  • izdelajo preproste izdelke,
  • sodelujejo pri  medpredmetnem povezovanju,
  • sooblikujejo spodbudno učno okolje,
  • krepijo pozitivno samopodobo
  • se medgeneracijsko povezujejo,
  • sprejemajo samega sebe in razvijajo strpnost do drugih,
  • se ozaveščajo o ohranjanju naravne in kulturne dediščine,
  • sprejemajo samega sebe, drugačnost in so strpni do drugih

V sklopu Kapljic življenja bodo učenci pridobili nova, uporabna znanja, ki bodo prispevala k spodbujanju čuječnosti (osredotočenosti nase, svoje telo, misli, občutke, zaznavanja …), trajnostnega razvoja, ozaveščanja o človekovih pravicah, strpnosti, iskrenosti in odgovornosti, boju proti nasilju, medsebojni pomoči, širjenju prijateljskih vezi, dobrim odnosom med učenci in delavci šole in zdravemu načinu življenja.

Projekt se bo na šoli izvajal v sodelovanju z drugimi Unesco šolami. Najavo z opisom projekta Kapljice življenja na temo JAZ, bomo objavili na šolski spletni strani ter na spletni strani Unesco središča Maribor v začetku septembra.

K sodelovanju bomo povabili vse Unesco šole, ki bodo imele možnost sodelovati na daljavo, saj se je to v preteklih letih izkazalo kot dobra praksa. Prijavnico bomo priložili na spletno stran središča Maribor v sredini februarja, povezava do prijavnice bo objavljena tudi na šolski spletni strani. Rok za prijavo bo 9. 3. 2021.

Udeležencem bomo sodelovanje priznali in izdali ustrezna potrdila, v kolikor bodo poslali video prispevke na temo JAZ do 19. 3. 2021. Prispevke bomo predvajali na zaključni prireditvi.

V sklopu projektnega dne bomo izvajali dejavnosti na temo jaz. V dejavnosti bodo vključeni vsi učenci in učitelji naše šole. Pridružil se nam bo tudi vrtec Črešnjevec-Leskovec.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...