Pojdi na glavno vsebino

Kako čudovit je ta svet!

Teme: Kulturna dediščina, Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Umetnost, Whole-school approach
Nosilec: Osnovna šola Cirila Kosmača Piran
Vodja projekta: Vika Kuštrin Pocrnič (vikakp [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Zavedanje, da je naš svet čudovit in enkraten, v nas prebuja hotenje po odgovornem odnosu in ravnanju. Z željo, da bi prispevali k ohranjanju našega planeta in kulturne dediščine, se razvijali v smeri pozitivnih vrednot, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja, da bi se naučili pristopati k skupnim problemom z ravno pravšnjo mero odgovornosti in angažiranosti, napovedujemo letošnji projekt. Proizvodnja v povezavi s prekomerno potrošnjo je eden največjih sovražnikov našega naravnega okolja in zdravega socialnega življenja. Zato bomo pobrskali po omarah, skrinjah in podstrešjih, obiskali babice in dedke, se povezali z društvi in posamezniki, ki se ukvarjajo z okoljevarstvom, z ohranjanjem ročnih obrti in spretnosti ter se z vso resnostjo lotili ponovne uporabe že odrabljenih ali zavrženih predmetov in materialov. Ob tem se bomo skupaj učili ročnih spretnosti in morda že skoraj pozabljenih tehnik, priredili bomo delavnice, srečanja, razstave in še kaj. Predvsem pa bomo aktivno vplivali na izboljšanje obstoječega stanja. S svojim vzorom bomo poskusili v vsakem posamezniku in družbi nasploh, prebuditi odgovoren odnos do okolja in soljudi, odgovorno ravnanje do dobrin ter spoštljiv odnos do tradicije.

V skrbi za naš planet, sočloveka in kulturno zapuščino se bomo aktivno lotili reševanja problematike pretirane potrošnje in s tem povezanega vpliva industrije na okolje, izkoriščanje delovne sile in pojav odtujenosti med ljudmi. Skozi projektne dejavnosti se bomo učili ročnih del in spoznavali stare obrti ter se ob tem zavzemali za ohranjanje okolja in obujanje tradicionalnih ročnih spretnosti. Med procesom spreminjanja odrabljenih predmetov v uporabne se bomo družili, sodelovali in ustvarjali ter na ta način pozitivno vplivali na medsebojne odnose in počutje v šoli in širše.

Letos bo zaradi nastalih razmer projekt potekal na daljavo.

ROK PRIJAVE: 15. 9. 2020

ROK ODDAJE POROČILA: 31. 5. 2021 - Fotoreportažo, predstavitev, poročilo (pisno ali video) objavite na svoji spletni strani, nam pa pošljite povezavo do spletne vsebine.

SODELUJOČI: Projekt je primeren za vse starostne skupine.

POTRDILO O UDELEŽBI IN SODELOVANJU ZA ŠOLE IN MENTORJE: Do konca meseca maja 2021 nam (skupaj s povezavo do e-vsebin na domači spletni strani, ki izkazujejo sodelovanje v projektu) pošljite podatke, potrebne za izdajo potrdila (ime in priimek mentorja, naziv in naslov ustanove, EMŠO mentorja), ki vam ga bomo posredovali do konca šol.l. 2020/21. 

POTEK PROJEKTA:

  • Z učenci identificirajte problem, vezan na negativen vpliv na okolje in medsebojne odnose (npr.: prekomerna potrošnja, želja po dragih oblačilih, velike količine odpadle embalaže, nezadovoljstvo, materializem, povečana proizvodnja in onesnaževanje, odpadki ...).
  • Pogovorite se, kako izbrani problem vpliva na naravno in družbeno okolje, kako se boste lotili izboljšave, kdo vam pri tem lahko pomaga ter kako, kje in komu boste rezultate svojega dela predstavili. Učenci naj bodo pri izdelavi načrta projektnega dela vključeni in aktivni v čim večji meri.
  • Pri realizaciji projektnih aktivnosti se povežite z lokalnimi obrtniki, društvi, družinami.
  • Ob zaključku se pogovorite, kaj vse ste s tovrstnimi aktivnostmi pridobili, kako so vaše skupne aktivnosti vplivale na življenje in delo vseh udeežencev v šolskem okolju. Zagotovo se bo materialnemu prihranku pridružila še dobra volja ob druženju, pa nova znanja in spretnosti, uporabne dobrine za vse in še marsikaj.
  • Predstavitev rezultatov naj vsebuje (če je možno) tudi nekaj misli in vtisov sodelujočih.

Primeri:

  • Zberemo oblačila, ki jih ne potrebujemo več in jih predelamo v všečna oz. uporabna  oblačila. Pomoč poiščemo pri starših, starih starših, ki nam pomagajo pri predelavi oblačil in učenju šivanja. Priredimo modno revijo.
  • Zberemo stare zavese, prte, rjuhe ... in iz njih izdelamo vrečke za športno opremo, peresnice, vrečke za nakup sadja in zelenjave ... Tudi tu nam bo prav prišel kakšen nasvet izkušenih šivilj. Izdelke lahko na šolskem sejmu menjamo za prostovoljne prispevke, ki jih namenimo v dobrodelne namene ali nakup nečesa, kar bo v korist večji skupini učencev ali kar celotni šoli.
  • Priredimo srečanje, kjer si izmenjujemo oblačila, knjige, igrače in druge predmete. Obenem pa lahko pripravimo delavnico šivanja gumbov, kvačkanja, kuhanja iz ostankov hrane, pletenja košar ...
  • Iz odpadne embalaže izdelamo ptičje krmilnice, igrače, glasbila ... in jih ob zaključku projekta na izviren način predstavimo.
  • Zberemo knjige, ki jih ne potrebujemo več. Raziščemo, če je v naši okolici ustanova ali društvo (morda društvo Slovencev v tujini), ki bi knjige s pridom uporabilo. Organiziramo svečano predajo knjig, lahko tudi na daljavo.
  • Če imamo v svojem kraju društvo ali posameznika, ki se ukvarja z ohranjanjem starega pohištva, se dogovorimo za srečanje in skupaj obnovimo, morda celo polepšamo manjši kos pohištva (stol, šolska miza ...). Morda na šolskem hodniku uspemo urediti kotiček za druženje, branje, gibanje, ustvarjanje ... med odmori.
  • Iz odpadnega materiala izdelamo družabne in didaktične igre. To lahko storijo starejši učenci za mlajše ali pa kar skupaj z njimi.
  • Pripravimo predstavitev ali delavnico obujanja starih domačih obrti ali ročnih del.

* Starejši učenci lahko (MAT, GOS) pripravijo izračun, koliko sredstev so prihranili s ponovno uporabo v primerjavi z novim nakupom.

Idej je nešteto. Verjamemo v vašo ustvarjalnost in željo, da ta svet skupaj ohranimo čudovit.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...