Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Materni jezik, Priložnosti za mlade, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Škofja Loka
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Projekt Jezik -  kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

Leto 2018 in 2019  je tudi Evropsko leto kulturne dediščine, zato smo se odločili, da bo s tem povezana tudi rdeča nit našega recitala. Kulturna dediščina je osrednja komponenta kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga. 

Letošnji tujejezični recital smo naslovili: Zgodbe evropske dediščine.

 

Prispevki  v tujem jeziku ali v materinščini  se lahko na različne načine navezujejo na to tematiko: predstavitev elementov kulturne dediščine posameznih pokrajin, držav, prikazati prenos kulturne dediščine s starejših generacij na mlajše, odnos mladih do dediščine… Tema je zasnovana zelo široko in ponuja cel kup možnosti za ustvarjalnost. Želimo, da bi bil recital  umetniški dogodek v žlahtnem  pomenu besede: to je interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa, kratek gledališki odlomek, tudi film ali fotografijo. Pri pripravi prispevkov želimo navezavo na tematiko,  želimo kvalitetne, ustvarjalne in izvirne prispevke, ki naj ne bodo daljši od 7 minut. Osrednji dogodek, kjer bodo šole predstavile svoj umetniški prispevek v tujem jeziku ali materinščini bo 18.oktobra 2019 v Sokolskem  domu v Škofji Loki.

Pričakovani cilji in rezultati

Z izvedbo projekta Tujejezični recital  Jezik – kultura in tradicija bomo sledili ciljem, ki jih poudarja Evropsko leto kulturne dediščine

 

  • - popularizacije dediščine,
  • - odkrivanja in raziskovanja bogate in raznolike evropske kulturne dediščine in tako povečali zavest o skupni zgodovini in vrednotah in krepitvi občutka pripadnosti k skupnemu evropskemu prostoru,
  • - povečanja dostopnosti dediščine za vse, posebej za mlade,
  • - povečanje zavedanja o vrednotah dediščine in njenem pomenu za posameznika in družbo,
  • - spodbujali ustvarjalen pristop do dediščine

Pričakujemo, do bomo načrtovane cilje dosegli že pri sami pripravi prispevkov na posameznih šolah, predvsem pa z osrednjo prireditvijo, ki upamo, da bo zanimiv mozaik tujih jezikov, dediščine, različnih umetniških zvrsti obogaten z ustvarjalnostjo in inovativnostjo mladih. 

Časovnica

Vabilo na nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bo skupaj s prijavnico in predstavitvijo projekta  posredovan šolam v začetku septembra.

 

Projekt bo potekal kot sodelovanje v živo in sicer z osrednjo prireditvijo, ki bo 18. oktobra 2019 v Sokolskem domu. Generalka se bo pričela ob 9.30, recital pa  12.30. Šole bodo sodelovale s  prispevki v različnih tujih jezikih, v različnih umetniških zvrsteh.  Naslov letošnjega recitala je: Zgodbe evropske dediščine.

 

Prijave na recital so možne do 5. oktobra 2019.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...