Pojdi na glavno vsebino

Torkarjeva likovna kolonija

Osrednja tema: Priložnosti za mlade
Sorodne teme: Okolje, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Koroška Bela Jesenice
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Opis projekta

Torkarjeva likovna kolonija navadno poteka v mesecu maju. Prijavljeni učenci in njihovi mentorji se na dan izvedbe kolonije zberejo v prostorih OŠ Koroška Bela Jesenice, kjer po pozdravu ravnatelja in koordinatorice projekta izvejo vse o poteku samega dela.

Glede na izbrano likovno področje učence razdelimo v več skupin. Najprej  se učenci sprehodijo po našem kraju – Koroški Beli, kjer iščejo detajle tematike, ki jih bodo upodobili. Pri tem si lahko pomagajo tudi s sodobno tehnologijo.

Če nam je vreme naklonjeno, delavnice potekajo kar na prostem, razen kiparske, ki se odvija v prostorih šole. Ob deževnem vremenu pa udeleženci ustvarjajo v šoli.

Po končanem delu sledi oddaja izdelkov. Izbrana komisija si dela natančno ogleda in jih oceni. V tednu dni so znani rezultati. Takrat so udeleženci ponovno vabljeni na zaključno prireditev in razglasitev rezultatov. Najboljša umetnika prejmeta plaketi, podelimo pa tudi priznanja in simbolične nagrade. Ob tem sledi tudi odprtje razstave, kjer si lahko obiskovalci šole ogledajo nastale umetnine.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji, ki jih želimo doseči:

  • - ponuditi možnost likovnega udejstvovanja učenkam in učencem osnovnih šol,
  • - iskanje in prepoznavanje naravne in kulturne dediščine kraja,
  • - uvid kulturne dediščine skozi likovna dela,
  • - povezovanje mladih ob raziskovanju in umetniškem izražanju.

 

Pričakujemo, da bomo izpod prstov mladih dobili raznolika umetniška dela, ki jih bo navdihnil sprehod po okolici in seznanjanje z zgodovino kraja, umetnine iz različnih likovnih področij, ki jih bodo krasili skozi mlade oči upodobljeni detajli kulturne dediščine pa tudi povezovanje in sodelovanje med mladimi. 

Časovnica

Začetne poti umetniškega ustvarjanja Jaka Torkarja so se pričele v teh krajih, zato smo se odločili, da gre kultura umetniškega ustvarjanja otrok po njegovih sledeh.

 

Torkarjeva likovna kolonija bo tokrat potekala že 11. leto in sicer v mesecu maju 2020. Vabljene bodo šole UNESCO ASP mreže, poleg tega pa tudi šole iz bližnjih regij. Mentorji bodo lahko izbrali 3 učence in jih preko razpisa prijavili k sodelovanju. Tudi mentorji bodo vključeni v kolonijo. Prijave bomo zbirali preko razpisa, ki bo objavljen predvidoma v začetku aprila, zbirali pa jih bomo na naslovu naše šole in bodo potekale do tedna pred začetkom kolonije. V tem času bodo prijavljeni seznanjeni z načinom dela, podrobnosti pa bodo znane na dan kolonije.

 

Kolonija je namenjena učencem od 6. do 9. razreda in mentorjem. Učenci bodo razdeljeni v različne likovne delavnice glede na področje, ki si ga bodo izbrali. Delavnice potekajo na prostem (po našem kraju) in v prostorih učilnice.

 

Teden dni po izvedeni koloniji sledi razglasitev rezultatov in odprtje razstave izdelkov v prostorih šole.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...