Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Skupaj z nami

Osrednja tema: Okolje
Nosilec: Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Namen projekta je sodelovanje, povezovanje in medsebojno učenje. Skupaj smo močnejši. Skupaj smo pametnejši. Skupaj smo bogatejši.

 

V šolskem letu 2019- 20 smo za osrednjo temo projekta izbrali VESOLJE.

S projektom bomo pričeli v svetovnem tednu vesolja. 6. decembra 1999 je Generalna skupščina ZN teden od 4. do 10. oktobra določila za svetovni teden vesolja. S tem tednom je želela opomniti na prispevek znanosti in tehnologije k izboljšanju človekovega življenja. 4. oktobra 1957 je bil v vesolje izstreljen prvi umetni satelit Sputnik I. 10. oktobra 1967 pa je postala pravnomočna pogodba, ki ureja dejavnosti držav pri raziskovanju in miroljubni uporabi vesolja. S projektom želimo da, učenci spoznajo osnovne značilnosti planetov našega osončja, pojave v vesolju ( sončni mrk, lunin mrk) ter tudi nekatere vesoljske misije ( sondi VOYAGER, Hubblov teleskop).   

 

Del projekta bo likovni ex tempore Rajka Slapernika. Ex tempore smo poimenovali po znanem slikarju, rojenem v Sv. Trojici, Rajku Slaperniku. Mlade umetnike iz osnovnih in srednjih šol bomo povabili, da ustvarjajo likovna dela na temo vesolja. Lahko izdelajo slike, risbe, grafike ali npr. makete sončnega sistema. Nastala dela lahko pošiljajo od 4. 10. 2019 do 30. marca 2020. Zbrana likovna dela bomo razstavili v šolskih prostorih. Svečana otvoritev razstave  4. Ex tempora Rajka Slapernika bo 9. aprila 2020 v šolski avli.

K sodelovanju bomo povabili center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah. Pripravili nam bodo različne delavnice in nas popeljali po vesoljskem centru.

 

Projekt bomo zaključili 12. aprila na mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko. Datum 12. april 1961 sicer zaznamuje prvi vesoljski polet s posadko, izvedel pa ga je Yuri Gagarin iz nekdanje Sovjetske zveze.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji projekta:

  • sodelovanje z različnimi prostovoljnimi, izobraževalnimi, humanitarnimi in športnimi organizacijami
  • medgeneracijsko povezovanje
  • medsebojno učenje
  • izobraževanje za trajnostni razvoj
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje
  • razvijanje medkulturne ozaveščenosti in krepitev medkulturnega dialoga.

 

Cilj projekta je mlade izobraziti in seznaniti z različnimi področji izobraževanja, kulture, športa, prostovoljstva in humanitarnih dejavnosti. Jim predstaviti uspešne posameznike s teh področji, ki s svojim vzgledom motivirajo in vzpodbujajo mlade, da jim sledijo.

Časovnica

V okviru projekta bomo obeležili določen mednarodni dan, ki bo tudi osrednja tema projekta v tistem šolskem letu.

Na to tematiko bo vezan ex tempore Rajka Slapernika. Razpis projekta bo objavljen v mesecu septembru. K sodelovanju bomo povabili vse UNESCO- ve osnovne in srednje šole.

V šolskem letu 2019/2020 bo tema projekta VESOLJE.

  • september 2019 razpis projekta
  • 4. - 11. 10. 2019 svetovni teden vesolja in začetek projekta
  • 30. 3. 2020 rok za oddajo likovnih izdelkov za likovni ex tempore Rajka Slapernika
  • Zaključek projekta: 9. 4. 2020 otvoritev razstave likovnih del prispelih na ex tempore Rajka Slapernika in ogled centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...