Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Moder stol - nekdo misli nate

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Delavnica naj se začne z vodenim pogovorom na izbrano aktualno temo: solidarnost, živeti skupaj, modre misli idr. Pogovor poteka frontalno ali v manjših skupinah. Temo izbira šola oziroma mentor, ki vodi delavnico, avtonomno, glede na priložnost. Lahko se  obeležuje mednarodni dan, ali se naveže na aktualni dogodek na šoli ali v vrtcu,  Nato se izluščijo pomembna sporočila in izberejo pomembne besede. Odslužene (spodbujanje ekološke zavesti) ali iz starega lesa ustvarjene stole se pobarva z modro barvo, nanje pa z rumeno pišejo besede oziroma sporočila. Če gre za udeležence  jezikovno heterogene skupine, naj pišejo v različnih jezikih, ali celo v različnih pisavah. Stole se seveda lahko tudi okrasi z ornamenti in risbicami, nanje se lahko odtiskuje dlani oz. predmete.  Nazadnje se stoli postavijo na vidno mesto, lahko stojijo v učilnici, igralnici (vrtec), na hodniku in se stolu dodeli posebna vloga, npr. na njem sedi otrok, ki glasno bere oziroma pripoveduje svojim vrstnikom, praznuje rojstni dan, se je v nečem izkazal ipd. Lahko pa se moder stol odnese v kulturne in druge ustanove, lahko ga podarimo osebam, ki imajo vpliv in možnost spreminjanja razmer.

Pričakovani cilji in rezultati

  • Projekt odpira šolski prostor v okolje in deluje izrazito povezovalno. Ponekod se med sabo povežejo istovrstni oddelki, npr. oddelki podaljšanega bivanja, ali vrtčevske enote, ponekod se povezujejo šole središča. Nekateri se v izvajanju povežejo z drugo šolo, pogosto pa tudi z nešolskimi zavodi (npr. dom ostarelih, bolnišnica, romska skupnost itd). Tako pride do izraza medgeneracijska dimenzija projekta in tudi letos pričakujemo podobno.

 

  • Moder stol – nekdo misli nate je strukturiran projekt, vendar ni uniformiran, ponuja paleto različnih ustvarjalnih pristopov. Šole, ki se prijavljajo za izvajanje projekta, poročajo o domiselnih načinih in oblikah izvajanja. Ne reciklirajo samo stolov, ampak tudi ideje, tako upravičeno pričakujemo posrečene zamisli in nadgradnjo. Na eni od šol so se denimo lani odločili izdelati posebne blazine krpanke, ki so jih potem izročili ustanovam, ki so jim v prejšnjih letih že podarili modre stole.

 

  • Zaradi relativne tehnične enostavnosti je projekt uporaben pri zelo različnih starostnih skupinah, posebej radi ga izvajajo recimo v vrtcih z najmlajšimi. Tako so prav vrtci rekorderji po številu vključenih udeležencev, hkrati pa imajo morje idej, kaj se lahko z modrim stolom in na njem izvaja. Toliko lažje verjamemo pisatelju, ki je zapisal: Vse kar moram vedeti, sem se naučil v vrtcu.

 

  • Modri stoli, obeleženi z dobrimi mislimi in sinergijo skupine, ki bo projekt izvajala, so sami po sebi odličen medij. Ne da se našteti, v katerih šolah, in vrtcih, mestih in ustanovah vse že stojijo in prenašajo sporočila mladih, da ta svet potrebuje sodelovanje, solidarnost in upočasnitev, za premislek, za pozorno poslušanje drug drugega, za sodelovanje ...

Časovnica

Povabilo s prijavnico bomo objavili konec avgusta na spletni strani UNESCO ASP in preko vodij UNESCO središč. Rok za prijavo bo do konca septembra, bomo pa upoštevali tudi morebitne kasnejše prijave, saj poteka projekt vse leto. Gradivo o načinu izvajanja projekta je objavljeno na šolski spletni strani (http://www.ospisece.si/moder-stol/) in na spletni strani mreže. Projekt lahko izvajajo zavodi skozi vse leto, po kočani izvedbi pošljejo poročilo na moder.stol@gmail.com. Na elektronski naslov koordinatorja projekta na vsakem zavodu pošljemo nato obrazec oziroma priznanje za sodelujoče mentorje in šolo.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...