Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Mirovniški festival Zlati rez

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja, Šport
Nosilec: Prva osnovna šola Slovenj Gradec
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Projekt »Zlati rez« bo na naši šoli potekal od srede, 16. 9. 2019 do petka 20. 9. 2019. Projekta se bodo udeležili tudi Unesco šole iz tujine.

 

Mentorje in učence pa vabimo na našo šolo v petek, 20. 9. 2019, ko bomo zanje organizirali najrazličnejše delavnice in aktivnosti na temo trajnostnega načina življenja, športa, zdrave prehrane, vrednot in stališč. Zasledovali bomo cilje vseh štirih Delorsovih stebrov, ki smo jih združili pod krovnim naslovom Zlatega reza. Spoznali bomo vse od združevanja najmanjših delčkov periodnega sistema do lepot vesolja. Delavnice bodo potekale v času od 10.00 do 14.00 in se zaključile z osrednjim dogodkom na mestne trgu. Šole bomo tudi naprosili, da se naučijo kratkega plesa, ki ga bomo skupaj zaplesali v mestu (navodila dobijo po elektronski pošti).

 

 V času tabora bomo organizirali tudi Mednarodni strokovni simpozij na temo Šola 21. stoletja, kjer se bomo ukvarjali s prenovo šolskega sistema, podprto z Delorsovimi stebri. Simpozij bo potekal dva dneva in sicer 18. in  19. 9 2019 in se bo končal z okroglo mizo, na katero vabimo tudi predstavnike Ministrstva za šolstvo, goste iz tujini, ugledne predavatelje in Zavod za šolstvo.

Pričakovani cilji in rezultati

Tako kot posamezni elementi tvorijo celoto, tudi UNESCO združuje posameznike in različnih šol, krajev, pokrajin, držav.

Pri idejnem snovanju organizacije in vsebine projekta bomo zasledovali cilje spoznavanja krajev in ljudi ter bogastva naravne in kulturne dediščine, izmenjavanja spoznanja spoznanj in idej, spoštovanja drug drugega. Razvijali smo zavedanje o skupni kulturni dediščini kot vrednoti ter spodbujali občutke pripadnosti k njej, razvijali zavedanje o ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijali zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave, odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave. Poudarek bomo dali tudi gibanju in zdravemu načinu življenja in premagovanju stresa. Spoznali bomo vse od združevanja najmanjših delčkov periodnega sistema do lepot vesolja.

Časovnica

Prijava na projekt bo potekala po elektronski pošti – šola se bo na projekt prijavila preko elektronske pošte, učenci pa se bodo v delavnice prijavljali preko spletne aplikacije.

 

Mentorje in učence bomo povabila na Prvo osnovno šolo Slovenj Gradec, v petek 20. 9. 2019 in sicer vabimo mentorja in tri učence. Projekt bomo začeli s skupno prireditvijo in končali z osrednjim dogodkom na mestnem trgu v Slovenj Gradcu.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...