Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Menjaj branje in sanje

Osrednja tema: Materni jezik
Sorodne teme: Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Ledina
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Projekt poteka kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, z mislimi ali s citati.

 

V projektu lahko zavodi sodelujejo na dva načina.

 

Izmenjavo knjig izpeljejo v svojem zavodu na dan, ki ga določijo sami, ob tem pa izpostavijo cilje projekta Menjaj branje in sanje. Po izvedbi pošljejo poročilo o projektu. Zaželene so fotografije z izmenjave. K izmenjavi lahko poleg otrok/učencev pritegnejo tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca).

 

Druga možnost sodelovanja je udeležba na zaključnem srečanju na Gimnaziji Ledina. Na srečanju udeleženci sodelujejo v delavnici, temlječi na besedilu Igorja Karlovška Preživetje, sodelujejo v pogovoru z ustvarjalci romana ter si izmenjajo knjige s posvetili.

Pričakovani cilji in rezultati

Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Poleg tega nas vodi tudi želja po izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju odgovornosti do sočloveka, medgeneracijskega spoznavanja in učvrstitvi povezovanja med posamezniki, ne nazadnje pa je pomembno tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo intimen čas samo zase, stran od sodobne tehnologije.

Časovnica

Projekt bo potekal vse leto. Sodelovanje bo možno na daljavo ali z udeležbo na zaključni prireditvi v četrtek, 23. 4. 2020, na Gimnaziji Ledina. Prijave bomo zbirali do 16. 3. 2020 na e-naslovu menjajbranje@gmail.com ali po navadni pošti na naslov: Gimnazija Ledina, Resljeva 12, 1000 Ljubljana.

 

Gradivo bo potrebno samo za zaključno prireditev. Brali bomo roman Igorja Karlovška z naslovom Preživetje (Založba Miš, 2018). Na zaključni prireditvi bodo udeleženci sodelovali v delavnici o izbrani knjigi in se srečali z njenimi ustvarjalci. Na zaključni prireditvi si bodo tudi izmenjali knjige s posvetili. Za prehrano udeležencev bo poskrbljeno.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...