Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Meja - naša zgodovina in naša evropska prihodnost

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Gozdovi, Materni jezik, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Vrednote in stališča, Šport
Nosilec: Gimnazija Nova Gorica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga desetletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. Stoletju nasilno razdelila in ga bo sedaj proces združevanja Evrope v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil. Kot člen v mreži, ki je odprta navzven, se moramo tudi sami odpirati drugim in samim sebi. Projekt, ki ga vodimo povezovalno spodbuja ustvarjalnost več dijakov, več učiteljev in več mentorjev.

Osrednji dogodek: ….. (naslov še ni določen) – CERJE

Svetovni dan miru bo Gimnazija Nova Gorica, septembra 2019, obeležila s športno-kulturnimi dejavnostmi ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Obeležitev svetovnega dne miru bo potekala v okviru mednarodnega Unescovega projekta »Meja«, učenci in dijaki bodo pod mentorstvom učiteljev Gimnazije Nova Gorica aktivno ustvarjali na temo miru.

 

Poleg Gimnazije Nova Gorica bodo dogodek soorganizirali še Društvo TIGR Primorske, Občina Miren - Kostanjevica in Društvo žena Miren - Orehovlje.

Na Cerju bo sodelovalo več kot 400 dijakov (vsi dijaki 3. in 4. letnikov Gimnazije Nova Gorica) in učencev Unescovih šol iz vse Slovenije ter gostov iz tujine.  Med pomniki prve svetovne vojne. bodo ustvarjali v različnih delavnicah.

Vsi skupaj bodo prisluhnili zaključni prireditvi s proslavo,  ter nazadnje posadili drevo miru v okviru mednarodnega projekta ENO Tree Planting Day .

 

Naši dijaki bodo tudi letos sodelovali na kulturni prireditvi na državni proslavi, ki bo na Cerju dan kasneje.

Pričakovani cilji in rezultati

Mladi skozi delo v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni členi pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. S pomočjo načela prepoznavanja drugih preko sebe spoznavajo lastno notranjo moč in kvaliteto, ki jo lahko ponudijo drugim in tako nastopajo veliko bolj samozavestno. Marsikatero vrednoto, ki krasi druge, pa lahko vgradijo v svoj lastni sistem vrednot.

Mladi skozi sodelovanje v projektu Meja navezujejo stike z vsemi šolami ASP mreže in tudi drugimi šolami.

Projekt »Meja« ima za glavni cilj krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, posledično sprejemanje drugačnosti in iskanje oblik sodelovanja. Dijaki s sodelovanjem v projektu pridobivajo in poglabljajo znanje, ki vključuje odnos med človekom in naravo ter odnose med ljudmi. Le tako bo mogoče uresničiti pravičnejši svet, v katerem bo več enakosti in človekovih pravic za vse.

 

Glavni pričakovani cilji in rezultati so:

  • Krepitev strpnost v medsebojnih odnosih, posledično sprejemanje drugačnosti in iskanje oblik sodelovanja,
  • Spodbujanje izražanja učencev in dijakov, nastopanja, pisanja, risanja, oblikovanja,…,
  • Timsko delo učencev in dijakov različnih starostnih skupin, različnih narodnosti,
  • Izobraziti o človekovih pravicah, medkulturno komunikacijo, varovanje okolja in trajnostni razvoj,

Časovnica

Projekt Meja se skozi različne aktivnosti odvija čez celotno šolsko leto. Glavna prireditev poteka vedno septembra, letos 20. in 21. 9. 2019, ko skupaj z društvom TIGR, občino Miren-Kostanjevica in ostalimi lokalnimi društvi v občini pripravimo osrednjo prireditev.

Udeleženci se bodo prijavili  preko spletne prijavnice v kateri bodo izbrali tudi med ponujenimi delavnicami. Prijavnice bomo zbirali do 15. septembra 2019.

Osrednja prireditev na Cerju je razdeljena  v dva dela (prvi je mednarodno srečanje mladih pri različnih aktivnostih, drugi pa sodelovanje na državni proslavi s kulturnim programom).

 

Vzgoja za mir in nenasilje poteka tako pri naravoslovnih kot pri družboslovnih predmetih skozi različne teme preko celotnega šolskega leta. Sodelovanje na Meji pomeni tudi aktivno sodelovanje s šolami v zamejstvu (slovenske šole) in italijanskimi šolami. Sodelovanje poteka tako, da se dijaki naše in njihovih šol razdelijo in zamenjajo. Sodelujejo tudi na različnih tekmovanjih in projektih (Eno mesto – dva naroda idr.) Dijaki sodelujejo tudi v Erazmus+ projektih z dijaki šol iz Nemčije, Nizozemske, Češke in Italije. Vsako leto se nam na Cerju pridružijo dijaki iz Italije.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...