Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Kralj Matjaž pod goro Peco

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Črna na Koroškem
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Za Črno na Koroškem ima kralj Matjaž prav poseben pomen. Legendo o njem poznajo že naši najmlajši. Velikokrat ga obiščemo v njegovi votlini na Peci, rišemo gradove, pišemo pesmi in ga obujamo v naših spominih. Ker želimo ohraniti ta del naše kulturne dediščine in jo predstaviti tudi drugim, smo se odločili za projekt, ki bi kralja Matjaža in naš kraj približal čim večjemu številu ljudi.

Konec januarja vsako leto v Črni gradimo gradove kralja Matjaža. Zato si želimo, da bi učenci in dijaki Unesco šol in šol v koroški regiji sodelovali v našem projektu in se udeležili tabora Kralja Matjaža. Na taboru bodo udeleženci spoznali Črno in njeno okolico, se družili in skupaj ustvarjali snežne gradove. Druženje bo trajalo dva dneva (zadnji vikend v januarju).

V petek popoldne se udeleženci zberejo, se spoznajo, sodelujejo v različnih ustvarjalnih delavnicah, spoznavajo Črno in okolico, izdelajo načrte za gradnjo in uživajo v druženju. Naslednji dan poteka gradnja snežnih gradov. Šole zaključijo z gradnjo pred ostalimi graditelji in po razglasitvi nagrad nagrajencem foto natečaja ter končni evalvaciji se tabor zaključi.

Vključijo se lahko tudi vrtci in šole na daljavo in sicer:

  • foto natečaj, ki je vezan na zimski čas (7. do 9. razreda, srednja šola)
  • snežne skulpture na temo Kralja Matjaža (vrtec, 1. do 6. razred)

ustvarjanje s pomočjo IKT-ja (strip z naslovom 'Kralj Matjaž in Alenčica; od 7. do 9. razreda, srednja šola).

Pričakovani cilji in rezultati

Projekt je usmerjen v varovanje in ohranjanje naše kulturne dediščine, sodelovanje med udeleženci tabora in spodbujanje kreativnosti, ustvarjalnosti ter domišljije.

Na dvodnevnem taboru udeleženci spoznajo naš kraj, del naše kulturne in naravne dediščine, se družijo, spoznavajo raznolikost narečij, ustvarjajo in sodelujejo med seboj.

Preko različnih dejavnosti na daljavo (foto natečaj, snežne skulpture in ustvarjanje s pomočjo IKT-ja) krepijo svojo izvirnost, samoiniciativnost, ustvarjalnost, domišljijo in hkrati opazujejo naravo, okolje in se učijo sobivanja z njo.

 

Pričakujemo odziv na različne aktivnosti, v katere se bodo vključili udeleženci po lastni izbiri in glede na svojo razvojno stopnjo.

Vključijo se lahko Unesco šole, šole iz zamejstva oziroma širše koroške regije.

Časovnica

Razpis projekta bo v septembru 2019. Prijava na projekt bo potekala do konca decembra 2019, na foto natečaj pa do 15. januarja 2020. Priprave na dvodnevni tabor bodo intenzivno potekale v mesecu decembru in januarju.

Delno se bo projekt zaključil konec januarja 2020 na prireditvi Gradovi Kralja Matjaža, kjer bo potekala gradnja gradov, razglasili pa bomo rezultate foto natečaja.

Del projekta bo potekal kot dvodnevni tabor (januar 2020), del pa na daljavo (foto natečaj 'Zimska idila', snežne skulpture na temo Kralja Matjaža, ustvarjanje s pomočjo IKT-ja (strip z naslovom 'Kralj Matjaž in Alenčica ) – zaključek 31. marec 2020.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...