Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Kaj skrivajo naša podstrešja?

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Vincenzo e Diego De Castro Piran
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Ta projekt želimo razpisati zaradi zavedanja pomembnosti trajnostnega načina življenja na našem planetu, obenem pa tudi ohranjanja snovne in nesnovne kulturne dediščine ter pomembnega medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja.

Na podstrešjih, pa tudi drugod po skritih kotičkih naših domov se še vedno skrivajo stari predmeti (telefoni, likalniki, lanterne, stari pisalni stroji, stari šolski pripomočki, zvezki, pisma, knjige, dokumenti, fotografije, oblačila in obutev, skrinje, nakit in drugi spomin(k)i, ki odkrivajo značilnosti in utrip življenja preteklega časa, ostajajo pa tam, ker so jih nadomestili novi, veliko bolj sodobni, dovršeni pripomočki in predmeti, izdelani iz drugačnih, predvsem umetnih, materialov.

Sodelujoče ustanove/zavodi se bodo poglobili v raziskovanje preteklosti in sedanjosti. Na podlagi opazovanja, raziskovanja in kasnejšega uprizarjanja bodo ugotavljali ali nove tehnologije, umetni materiali (npr. plastika) vplivajo na spremembe našega planeta, ozračja in našega načina življenja ter kako. Gre za upodobitev razvidnega načina življenja nekoč in sprememb ter zamisli za življenje danes, s težnjo po ohranjanju okolja za poznejše rodove, npr. nadomeščanje plastike z naravnimi materiali, recikliranje, uporaba starega … Nekaj, kar si učenci ogledajo, zamislijo ali/in tudi sami izvedejo z namensko akcijo, poleg tega pa se obenem tudi medgeneracijsko povezujejo in sodelujejo.

Delo naj bi potekalo z likovno upodobitvijo, v različnih likovnih tehnikah in materialih v 2D ali 3D (slika, risba, grafika, mešane tehnike). Konkretno bodo sodelujoči morali upodobiti, kako je sprememba vplivala na življenje in na okolje ter kako bi lahko vzdrževali, oglaševali in osveščali prebivalstvo o vračanju k naravi.

Vsak zavod naj bi poslal na naš naslov 5 likovnih izdelkov formata A3 ali A2 in 5 fotografij ali fotokopij fotografij, kako je raziskava ali akcija potekala.

Pričakovani cilji in rezultati

Pričakujemo, da bodo likovni izdelki in fotografije prikazovali, kako je sprememba vplivala na današnje življenje in okolje ter kako bi lahko vzdrževali, oglaševali in osveščali prebivalstvo o vračanju k naravi in skrbi za naš trajnostni način življenja, ob vsem tem pa bi se tesno povezale vse generacije, ne glede na spol raso, veroizpoved …

Temeljni cilji projekta so:

  • razvijanje štirih Delorsovih stebrov (živeti, vedeti, biti, delati skupaj),
  • spodbujanje k recikliranju in ponovni uporabi surovin/materialov,
  • spodbujanje k naravni samooskrbi,
  • spoznavanje snovne in nesnovne dediščine domačega kraja, pokrajine, države,
  • spodbujanje pozitivnih medosebnih odnosov,
  • razvijanje spoštovanja do sebe, drugih in okolja,
  • ohranjanje pristnosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših.

Časovnica

Projekt bo potekal od decembra do maja. Izobraževalne ustanove bodo seznanjene z gradivom že oktobra, da se bodo lažje odločile za sodelovanje. Prijave bomo sprejemali do konca maja.
Projekt bo likovne narave. Izdelke ter poročila o evalvaciji bodo prijavljeni poslali na naš naslov do konca aprila. Osrednja tema projekta je trajnostni način življenja, poleg slednjega pa se projekt naslanja še na temo ohranjanje kulturne dediščine in medgeneracijskega povezovanja.
Zaključek bo javen. Razstava bo predvidoma na Tartinijevem trgu v Piranu. Datum bomo določili v septembru in bo predvidoma ob koncu meseca maja.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...