Pojdi na glavno vsebino

GimMun Ptuj 2020

Osrednja tema: Demokracija
Sorodne teme: Diskriminacija, Okolje, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Ptuj
Ciljna skupina: srednja šola

Opis projekta

Konferenca GimMun (Gimnazija Ptuj Model United Nations) predstavlja simulacijo zasedanja Združenih narodov. Na konferenci delegati zastopajo stališča določene države, ter v dialogu z ostalimi delegati iščejo najboljše možne rešitve za pereče globalne probleme. Delujejo v različnih komitejih. Predpostavljamo, da bo na GimMun 2020 konferenci vseh komitejev 6: Varnostni svet (SC), Komite za socialne, humanitarne in kulturne zadeve (GA3), Okoljevarstveni komite, Komite za posebne politike in dekolonizacijo (GA4), Zgodovinski komite ter Svet za ekonomske in socialne zadeve (ECOSOC).

Posebnost GimMun konference, ki bo na Gimnazii Ptuj v šolskem letu 2019/2020 potekala že petič, je da jo v celoti organizirajo dijaki, pod vodstvom mentorja. Organizacijska ekipa GimMun 2020 konference se bo sestajala enkrat tedensko pod vodstvom mentorja. Prva naloga bo razdelitev vlog ter določitev predsedujočih v komitejih. Potrebno je tudi posodobiti spletno stran ter poskrbeti za promocijo dogodka. Šolam bo potrebno poslati vabila ter biti z njimi v stiku do samega začetka konference. Potrebno bo izbrati govornike za uvodno in zaključno slovesnost, organizirati hrano in prenočišča za udeležence štiridnevne konference, poskrbeti za tiskana gradiva, rezervirati dvorane za uvodno in zaključno slovesnost, poslati vabila vsem gostom in zunanjim sodelavcem ter organizirati delavnice za delegate in admine Gimnazije Ptuj. Sestavila se bo tudi novinarska ekipa, ki bo med konferenco skrbela za časopis.

Vsebinski del nalog se nanaša na izbor tem v posameznih komitejih predsedujoči pa morajo napisati poročila, s katerimi si udeleženci konference pomagajo, ko se želijo seznaniti s temami, o katerih se bodo pogovarjali na konferenci. Vse prijavljene se razdeli v posamezne komiteje, ter se jim dodeli države.

Poleg organizacijskih veščin, udeleženi dijaki pridobijo poglobljeno znanje o aktualnih globalnih problemih, razvijejo socialne in komunikacijske veščine, sposobnost komuniciranja v tujih jezikih (celotna konferenca poteka v angleškem jeziku), seznanijo se z delom diplomata ter mednarodnimi odnosi.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilj GimMun Ptuj 2020 konference je osveščanje mladih o aktualnih svetovnih problemih, seznanjanje z načinom delovanja OZN ter njihovo vlogo pri reševanju globalnih problemov, razvijati kompetenco sporazumevanja v tujih jezikih, razvijati samoiniciativnost, podjetnost in socialne veščine, razvijati sposobnost kritičnega razmišljanja, argumentiranja, debatiranja in reševanja problemov, spodbuditi mlade, da postanejo aktivni državljani ter aktivni v svoji lokalni skupnosti, promovirati delovanje MUN v slovenskem prostoru, med slovenskimi dijaki, vzpostaviti mrežo s tujimi šolami, ki prav tako organizirajo MUN konference, prispevati k ozaveščenosti o globalnih problemih v lokalnem okolju ter pri dijakih in šoli utrditi zavezanost UNESCO ciljem. Želimo krepiti predvsem samostojno delo dijakov, sodelovanje in neformalno druženje z mladimi iz različnih delov sveta. En izmed zastavljenih ciljev je čim večja prepoznavnost GimMun konference v Sloveniji in tujini. Želimo, da se GimMun konference 2020, poleg že udeleženih šol, udeležijo še slovenske in tuje šole, ki na naši konferenci še niso bile.

Časovnica

GimMun Ptuj 2020 bo na Gimnaziji Ptuju potekal v mesecu aprilu 2020.

Septembra 2019 bomo začeli intenzivno delo z organizacijsko ekipo, ki bo sestavljena iz dijakov, ki bodo delovali pod vodstvom mentorja.

Prijava na projekt bo potekala po sklopih, vse informacije bodo dostopne na uradni spletni strani GimMun Ptuj 2020, ki bo posodobljena do oktobra letos. Šole, ki želijo sodelovati na GimMun-u 2020 bodo imele čas za pred prijavo do začetka januarja 2020. Naslednje pomembne prijave se bodo zvrstile do začetka marca 2020, s katerimi bodo šole prijavile posamezne udeležence GimMun konference 2020. Vse informacije in vso gradivo, ki bo udeležencem v pomoč pri pripravi na konferenco, bo dostopno na spletni strani GimMun Ptuj 2020.

Konferenca bo stekla predvidoma v mesecu aprilu 2020 in bo trajala 4 dni. Prvi dan je predvidena uvodna slovesnost, drugi in tretji dan potekajo debate po komitejih in četrti dan se konferenca zaključi z zaključno prireditvijo.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...