Pojdi na glavno vsebino

Tvoj jezik, moj jezik

Osrednja tema: Materni jezik
Sorodne teme: Diskriminacija, Materni jezik, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Šmihel
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Glavni namen našega projekta je, da z učenci naše šole in ostalih udeleženih šol spregovorimo o romskem jeziku. Namreč učenci Romi se ob prihodu v šolo soočajo s hudo težavo nepoznavanja slovenskega jezika, saj slovenščina ni njihov materni jezik, pač pa drugi jezik. Romski jezik bomo učencem približali skozi  literarno delo prevedeno v romski jezik.

Na šole bomo poslali literarno delo v romščini in slovenščini, učenci pa bodo po branju poustvarjali na tri načine: likovno (ilustriranje zgodbe – predvideno za 1. triletje), literarno (izdelava slovarčkov) ali z dramatiziranjem s poudarkom na rabi posameznih romskih besed (dramska igra).

Projekt bo potekal na daljavo (od oktobra do maja) in/ali v živo v prvi polovici meseca aprila z organizacijo delavnic na matični šoli.

Pričakovani cilji in rezultati

Vsi se učimo vse življenje, zato želimo, da se udeleženci projekta naučijo nekaj romskih besed, ne glede na njihovo starost. Želimo, da se na ta način postavijo v vlogo učenca Roma, ki se mora za potrebe izobraževanja naučiti slovenskega jezika, kljub temu, da je njihov materni jezik in jezik ožjega okolja romščina. S tem bomo poudarjali, da imajo vsi otroci enako pravico do šolanja, a so težave enih ob vstopu v šolo precej večje.

Časovnica

V projektu bo možno sodelovati na oba načina, na daljavo in neposredno na naši šoli.

V sodelovanju na daljavo bodo sodelujoče šole (po predhodni prijavi) prejele literarno besedilo v slovenskem in romskem jeziku. Po branju besedila se bodo lahko odločili za poustvarjanje. To bo lahko likovno (ilustrativno), literarno (izdelava slovensko-romskega slovarčka) ali dramsko (igranje igre na izbrano besedilo).

Na sodelovanju v živo bodo sodelujoči ravno tako sodelovali v enakih treh delavnicah – likovni, literarni in dramski.

Prijave na projekt bodo odprte okvirno med mesecem oktobrom in majem, srečanje na šoli bomo organizirali v prvi polovici meseca aprila v počastitev svetovnega dneva Romov.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...