Pojdi na glavno vsebino

MiniMUN 2018

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Vič
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Gre za enodnevno simulacijo zasedanja OZN v angleškem jeziku, imenovano tudi Model United Nations (MUN). Ker je namen dogodka predvsem predstavitev in popularizacija MUN gibanja slovenskim srednješolcem, ki ga še ne poznajo, in priprava osnovnošolcev za sodelovanje na mednarodnih konferencah v prihodnosti, smo se odločili za enodnevno simulacijo, ki z vidika časovne obremenitve udeležencev ter finančne in organizacijske obremenitve organizatorja ni preveč zahtevna.

Enodnevna simulacija konference OZN, MiniMUN 2018, je namenjena ozaveščanju mladih o trenutnih globalnih problemih, s katerimi se srečuje svet in spodbujanje k medkulturnem dialogu, sodelovanju in kreativnem reševanju globalnih problemov. Dijaki in učenci se bodo ob simulaciji seznanili z delovanjem diplomacije, pisanjem resolucij, učinkovitim pogajanjem in argumentirano debato ter delovanjem Organizacije Združenih Narodov. Ozavestili bodo pomen globalnega državljanstva.

Med delom v komitejih, lobiranjem, debatiranjem, pisanjem resolucij in pogajanjem bomo delegate tudi ocenjevali, kriteriji za ocenjevanje pa bodo: kreativnost idej, smiselnost in poznavanje argumentov ter ustreznost izražanja med javnim nastopanjem. Med vsemi delegati bomo izbrali najboljša dva delegata, podelili pa bomo tudi pet pohval za posebne dosežke.

Navodila o pripravi delegatov na enodnevno simulacijo MUN konference bomo objavili v elektronski obliki na spletni strani dogodka, na sam dan dogodka pa bodo organizatorji pripravili tudi krajšo delavnico, na kateri bodo novi udeleženci takšne konference dobili potrebne informacije in spretnosti za aktivno vključevanje v razpravo.

Konferenca bo sicer potekala v angleškem jeziku, vendar pa znanje angleškega jezika ni najpomembnejša kvaliteta udeležencev, gre za spretnosti in veščine argumentiranja, pogajanja in sodelovanja z drugimi deležniki procesa.

Posebnost dogodka je v zastopanju stališč države, ki ti jo določi organizator, ne glede na to, da se z njimi osebno ne strinjaš. S tega vidika morajo delegati dobro proučiti »svoje« države in trenutno stanje glede določenega problema. Delegati bodo predhodno napisali predloge resolucij, vendar bodo ob koncu procesa zapisali resolucijo, ki bo rezultat skupnega dela.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji:

  • Dijakom in učencem predstaviti sodobne družbene, politične in okoljske globalne probleme
  • Razviti občutljivost mladih za družbeno in naravno okolje
  • Pridobiti čim večje število mladih, da aktivno razmišljajo in delujejo v smeri reševanja globalnih problemov
  • Da se naučijo sodelovalnega dela v dobrobit skupnosti, pridobijo spretnosti in veščine argumentiranja, pogajanja, zagovarjanja stališč in razumevanje ter tolerantnost do stališč drugih
  • Dijake in učence opozoriti na pomen aktivnega globalnega državljanstva
  • Opolnomočiti dijake in učence za aktivno vključevanje v družbeno kritične razprave v svojem ožjem in širšem družbenem okolju

 

  • Dijake srednjih in osnovnih šol spodbuditi, da se priključijo MUN gibanju ter se udeležujejo mednarodnih MUN konferenc pri nas in v tujini
  • Dijakom in učencem predstaviti poklice v politiki in diplomaciji ter odkriti morebitne poklicne interese v le teh
  • Razvijati vodstvene kompetence in nadarjenosti pri dijakih in učencih
  • Dijakom in učencem omogočiti, da premagajo zavoro izražanja v tujem jeziku

Časovnica

Dogodek se bo odvil v mesecu oktobru 2018, natančen datum bomo določili glede na LDN šole in ga objavili na spletni strani UNESCO mreže ter spletni strani šole.

MiniMUN 2018 se bo odvijal v prostorih Gimnazije Vič, potekal bo predvidoma od 9. do 18. ure.

Udeleženci se bodo na dogodek lahko prijavili do 30. septembra 2018. Število udeležencev bo predvidoma omejeno na 60 delegatov. Po zaključenih prijavah bomo šole obvestili o izboru držav, ki jih bodo kot delegati zastopali na konferenci.

Gre za enodnevni dogodek, temo razpravljanja na dogodku bomo objavili v začetku septembra, 14 dni pred dogodkom pa bodo organizatorji na spletni strani dogodka objavili vsebinske smernice za razpravo (Chair report), v katerih bodo objavljeni tudi priporočeni viri za študij razpisane vsebine.

Prijavijo se lahko dijaki srednjih šol in učenci višjih razredov osnovnih šol, ki dovolj dobro govorijo angleško, da bodo lahko aktivno sodelovali v razpravi, simulacija MUN namreč poteka v angleškem jeziku.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...