Pojdi na glavno vsebino

Kapljice življenja: gibanje

Osrednja tema: Zdrav način življenja
Sorodne teme: Demokracija, Materni jezik, Okolje, Trajnostni način življenja, Vode in oceani, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja, Šport
Nosilec: Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

V šolskem letu 2018/19 bomo izvedli projekt KAPLJICE ŽIVLJENJAna temo GIBANJE. V okviru projekta bomo izvedli tradicionalno medpredmetno povezovanje v mesecu marcu, nato pa projekt zaključili z izvedbo projektnega dne in hkrati obeležitvijo svetovnega dne zdravja. K udeležbi projektnega dne bomo povabili vrtce in šole članice Unesco ASPnet, jih aktivno vključili v delavnice z različnih področij gibanja, ki jih bomo pripravili ter dan zaključili s prireditvijo. S projektom želimo opozoriti na nujnost zdravega načina življenja. Učenci bodo v spodbudnem učnem okolju razmišljali bodo o  pomenu gibanja za življenje. Spoznavali bodo različne vrste gibanj, povezovali znanje matematike, fizike, slovenščine, zgodovine, glasbene umetnosti, športa ipd. Reševali bodo dotične probleme za bolj pravičen, miren, strpen in varen svet. Pridobivali bodo na znanju in spretnostih za spodbujanje trajnostnega razvoja, zavedali se bodo človekovih pravic, spomnili se bodo pomena kulturne raznolikosti in sprejemanja drugačnosti. Ob tem bodo krepili globalno državljanstvo - občutek pripadnosti svetovni skupnosti in planetu Zemlja. Predvsem pa se bomo čim več gibali.

Sodelovali bomo predšolski otroci, učenci osnovnih, strokovni delavci šole, društva v šolskem okolišu, krajani in učenci z mentorji šol Unesco ASPnet.

Pričakovani cilji in rezultati

Učenci:

  • -pridobijo znanje in spretnosti, potrebne za spodbujanje trajnostnega razvoja,
  • -se izobražujejo v trajnostnem načinu življenja (zdravje, gibanje, skrb za okolje, vrednote, stališča, učenje učenja …)
  • -sooblikujejo spodbudno učno okolje,
  • -se ozaveščajo o ohranjanju naravne in kulturne dediščine,
  • -se družijo in širijo prijateljske vezi,
  • -spoznavajo ekološke vsebine,
  • -dvigovanje ekološke zavesti,
  • -skozi delavnice spoznavajo dejavnosti povezane z različnimi vrstami gibanja,
  • -izvajajo fizikalne in kemijske eksperimenti,
  • -izdelajo preproste izdelke,
  • -sodelujejo pri medpredmetnem povezovanju,
  • -se medgeneracijsko povezujejo,
  • -sprejemajo odgovornost, drugačnost, samega sebe in so strpni do drugih,
  • -sodelujejo z učenci Unesco šol.

V sklopu Kapljic življenja bodo učenci pridobili nova, uporabna znanja, ki bodo prispevala k spodbujanju trajnostnega razvoja, ozaveščanju o človekovih pravicah, strpnosti, iskrenosti in odgovornosti, boju proti nasilju, medsebojni pomoči, širjenju prijateljskih vezi, dobrim odnosom med učenci in delavci šole, zdravemu načinu življenja, pomenu gibanja v našem življenju v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Časovnica

Najavo z opisom projekta KAPLJICE ŽIVLJENJA na temo GIBANJE, bomo objavili na šolski spletni strani ter na spletni strani Unesco središča Maribor v začetku septembra.

K sodelovanju bomo povabili vse Unesco šole, ki bodo lahko sodelovale na daljavo ali v živo. Način sodelovanja bodo mentorji označili na prijavnici.

Prijavnico bomo priložili na spletno stran središča Maribor v začetku marca, povezava do prijavnice bo objavljena tudi na šolski spletni strani. Rok za prijavo bo 25. 3. 2019.

Udeležencem, ki bodo želeli sodelovati na daljavo, bomo sodelovanje priznali, v kolikor bodo poslali video prispevke na temo GIBANJE do 29. 3. 2019. Prispevke bomo predvajali na zaključni prireditvi.

V kolikor bodo udeleženci sodelovali v živo, bodo 5. 4. 2019dan preživeli na naši šoli tako, da se bodo aktivno udeležili delavnic, ki jih bomo organizirali, nato pa se bodo s svojim prispevkom predstavili na zaključni prireditvi.

V sklopu naravoslovnega dne bomo izvajali dejavnosti na temo gibanje (iz področij športa, fizike, matematike, slovenščine, zgodovine …). V dejavnosti bomo vključili sodelujoče učence in mentorje ter vse učence naše šole. Pridružil se nam bo vrtec Črešnjevec-Leskovec.

Na zaključni prireditvi bomo predvajali UNESCO himno, predstavili, kar smo počeli na temo gibanje pri medpredmetnem povezovanju in program popestrili z različnimi oblikami gibanja.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...