Pojdi na glavno vsebino

GimMun Ptuj 2019

Osrednja tema: Demokracija
Sorodne teme: Diskriminacija, Okolje, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Ptuj
Ciljna skupina: srednja šola

Opis projekta

Konferenca GimMun (Gimnazija Ptuj Model United Nations) predstavlja simulacijo zasedanja Združenih narodov. Na konferenci delegati zastopajo stališča določene države, ter v dialogu z ostalimi delegati iščejo najboljše možne rešitve za pereče globalne probleme. Delujejo v različnih komitejih. Predpostavljamo, da bo na GimMun 2019 konferenci vseh komitejev 6: Varnostni svet (SC), Komite za socialne, humanitarne in kulturne zadeve (GA3), Okoljevarstveni komite, Komite za posebne politike in dekolonizacijo (GA4), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ter Svet za ekonomske in socialne zadeve (ECOSOC). GimMun konferenca, ki bo na Gimnazii Ptuj v šolskem letu 2018/2019 potekala že četrtič je posebnost, saj jo v celoti organizirajo dijaki, pod vodstvom mentorja. Organizacijska ekipa GimMun 2019 konference se bo sestajala enkrat tedensko pod vodstvom mentorja. Potrebno bo razdeliti vloge ter določiti predsedujoče v komitejih, vzpostaviti in posodobiti spletno stran ter poskrbeti za promocijo. Šolam bo potrebno poslati vabila ter biti z njimi v stiku do samega začetka konference. Potrebno bo izbrati govornike za uvodno in zaključno slovesnost, organizirati hrano za udeležence štiridnevne konference, poskrbeti za tiskana gradiva, rezervirati dvorane za uvodno in zaključno slovesnost, poslati vabila vsem gostom in zunanjim sodelavcem ter organizirati delavnice za delegate in admine Gimnazije Ptuj. Oblikovati bo potrebno novinarsko ekipo, ki bo med konferenco skrbela za časopis. Poskrbeti je potrebno tudi za vsebinski del. Organizacijska ekipa mora izbrati teme komitejev, predsedujoči pa morajo napisati poročila, s katerimi si udeleženci konference pomagajo, ko se želijo seznaniti s temami, o katerih se bodo pogovarjali na konferenci. Vse prijavljene je potrebno razdeliti po komitejih, ter jim določiti države. Poleg organizacijskih veščin, udeleženi dijaki pridobijo poglobljeno znanje o aktualnih globalnih problemih, razvijejo socialne in komunikacijske veščine, sposobnost komuniciranja v tujih jezikih (celotna konferenca poteka v angleškem jeziku), seznanijo se z delom diplomata ter mednarodnimi odnosi.

Pričakovani cilji in rezultati

Z GimMun Ptuj 2019 konferenco želimo osvestiti mlade o aktualnih svetovnih problemih, jih seznaniti z načinom delovanja OZN ter njihovo vlogo pri reševanju globalnih problemov, razvijati kompetenco sporazumevanja v tujih jezikih, razvijati samoiniciativnost, podjetnost in socialne veščine, razvijat sposobnost kritičnega razmišljanja, argumentiranja, debatiranja in reševanja problemov, spodbuditi mlade, da postanejo aktivni državljani ter aktivni v svoji lokalni skupnosti, promovirati delovanje MUN v slovenskem prostoru, med slovenskimi dijaki, vzpostaviti mrežo s tujimi šolami, ki prav tako organizirajo MUN konference, prispevati k ozaveščenosti o globalnih problemih v lokalnem okolju ter pri dijakih in šoli utrditi zavezanost UNESCO ciljem. Želimo, da dijaki delajo samostojno, sodelujejo in se tudi neformalno družijo z mladimi iz različnih delov sveta. En izmed zastavljenih ciljev je čim večja prepoznavnost GimMun konference v Sloveniji in tujini. Želimo, da se GimMun konference 2019, poleg že udeleženih šol, udeležijo še slovenske in tuje šole, ki na naši konferenci še niso bile.

Časovnica

GimMun Ptuj 2019 bo predvidoma potekal aprila 2019. V začetku šolskega leta, septembra 2018, bomo na šoli oblikovali organizacijski tim, sestavljen iz dijakov, ki bodo delovali pod vodstvom mentorja. Prijava na projekt bo potekala po sklopih, vse informacije bodo dostopne na uradni spletni strani GimMun Ptuj 2019, ki bo posodobljena do oktobra letos. Šole, ki želijo sodelovati na GimMun-u 2019 bodo imele čas za pred prijavo do začetka januarja 2019. Naslednje pomembne prijave se bodo zvrstile do začetka marca 2019, s katerimi bodo šole prijavile posamezne udeležence GimMun konference 2019. Vse informacije in vso gradivo, ki bo udeležencem v pomoč pri pripravi na konferenco, bo dostopno na spletni strani GimMun Ptuj 2019. Sama konferenca bo stekla predvidoma v aprilu 2019, trajala bo 4 dni. Prvi dan se bo pričel z uvodno prireditvijo, drugi in tretji dan pa bo namenjen debatam po komitejih. Konferenca se bo zaključila četrti dan z zaključno prireditvijo.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...