Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

6. UNESCO ASPnet tek mladih

Osrednja tema: Šport
Sorodne teme: Enakopravnost spolov, Okolje, Priložnosti za mlade, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Gimnazija Ptuj
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

UNESCO ASPnet tek je povezovanje v mreži in izven nje in ima značaj druženja in sodelovanja. Zasnovan je na vseh 4 stebrih izobraževanja: naučiti se zdravo živeti, razvijati svoje potenciale in sodelovati z drugimi.

Sledi milenijskim ciljem in poslanstvu UNESCO ASPnet: dvigovati kvaliteto izobraževanja, prizadevati si za mir, pravičnost in enake možnosti vseh mladih sveta.

Osrednji dogodek projekta je tekaški dogodek, ki ni tekmovalnega značaja in bo imel več spremljevalnih aktivnosti, kot so ulične delavnice, stojnice –vsebinsko vezane na teme projekta in glasbene skupine. Tek bo potekal v 7 kategorijah:

  • Vrtec: 300 m,
  • OŠ: 1. triada - 600 m, 2. triada - 1300 m, 3. triada - 1300 m
  • SŠ: 1. in 2. letnik - 2.600 m, 3. in 4. letnik - 2600 m
  • Učitelji_ce, vzgojitelji_ce: 2600 m.

Start in cilj teka bosta pred mestno hišo, trasa pa bo potekal po starem mestnem jedru Ptuja. Ob progi bodo animacijske in navijaške skupine vseh sodelujočih šol in vrtcev. V dogodek bomo povezali celotno lokalno skupnost, nevladne organizacije, društva, gospodarske družbe in MO Ptuj. Prizadevamo si pridobiti čim več znanih športnikov in drugih znanih medijskih osebnosti, ki bi tekli v posamezni kategoriji skupaj z mladimi. Tek bomo povezali z dediščino Ptuja, saj bo potekal po ulicah starega mestnega jedra in mu tako dodal mladostni utrip.

Udeleženci teka bodo prejeli majico in malico. O dogodku bomo poročali v lokalnih in nacionalnih medijih kot tudi na naši spletni strani.

Pričakovani cilji in rezultati

Od oktobra 2018 do aprila 2019 bodo zavodi motivirali mlade za zdrav način življenja – redno telesno aktivnost in zdravo prehrano. Mlade bodo seznanjali s škodljivimi vplivi cigaret, alkohola, drog in dopinga ter opozarjali na pretirano rabo pametnih telefonov in računalnikov.

Zavodi bodo promovirali tek kot način druženja z vrstniki in odraslimi. Pri teku mladi spoznavajo in premagujejo lastne zmožnosti. Tek jih na ta način povezuje, razvija sodelovanje, strpnost in odprtost do različnosti. S tekom skrbimo za fizično kondicijo in hkrati za mentalno zdravje, izboljšamo motivacijo, smo bolj angažirani in se bolj zavedamo pomena pridobivanja znanja in spretnosti skozi celotno življenjsko obdobje.

Na teh dejavnostih bodo v zavodih nastajala likovna dela, fotografije in videi, ki jih bodo zavodi lahko predstavili na stojnicah in spletni strani UNESCO ASPnet – teka mladih: https://unesco.gimptuj.si

Časovnica

  • September 2018 – Obveščanje zavodov (UNESCO ASP net, druge šole in vrtci v Sloveniji ter nekatere šole v tujini) o projektu in povabilo k prijavi na 6. UNESCOV ASPnet – tek mladih.
  • Oktober 2018 - zbiranje prijav k projektu.
  • Oktober 2018 do aprila 2019 - zavodi izvajajo aktivnosti povezane s cilji projekta.
  • April 2019 zavodi oblikujejo tekaške skupine, ki se bodo udeležile 6. UNESCO ASPnet – teka mladih na Ptuju ter drugih spremljevalnih aktivnosti.
  • Konec aprila 2019 - zadnji rok za prijavo tekaških skupin na dogodek na Ptuju.
  • maj 2019 - 6. UNESCO ASPnet –tek na Ptuju

 

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...